România, pe primul loc în UE într-un top privind dezvoltarea
România este superioară Poloniei la creştere economică şi stabilitate, dar este inferioară la tehnologia de comunicaţii şi la instituţiile politice, juridice şi de reglementare.
Articol de Daniel Neguţ, 07 Februarie 2014, 19:22
România a întrecut Polonia şi se află pe primul loc în Uniunea Europenă în topul mondial din punctul de vedere al creşterii indicelui Escape, calculat de PricewaterhouseCoopers.
A fost analizată dezvoltarea a 42 de ţări, din punct de vedere economic, politic, social şi de mediu, în intervalul anilor 2000 şi 2012, luând ca punct intermediar anul 2007, înaintea crizei financiare mondiale. Polonia ne este, însă, superioară la alte trei dintre domeniile luate în calcul de indicele Escape, în 2012.
Indicele Escape este calculat pe baza a cinci indicatori consideraţi determinanţi pentru dezvoltarea unei ţări.
Aceştia sunt creşterea economică şi stabilitate, progres social şi coeziune, tehnologia de comunicaţii, instituţiile politice, juridice şi de reglementare şi dezvoltare durabilă din punct de vedere al mediului.
O analiză comparativă a anilor 2007 şi 2012 arată că România a involuat în 2012 la indicatorul care se referă la instituţii a rămas la acelaşi nivel economic, dar a crescut la ceilali indicatori. Comparativ cu anul 2000, creşterea este în toate domeniile, dar mai ales la comunicaţii şi economie.
România, pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa creşterii indicelui Escape
Astfel, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa creşterii indicelui Escape în 2012 faţă de 2000, cu plus 23,7 puncte.
Pe locul secund este Polonia, cu o creştere de numai 16,9, însă indicele general Poloniei este mai mare decât al României la nivelul anului 2012, cu aproape 3 puncte şi jumătate.
Pe secţiuni, România este superioară Poloniei la creştere economică şi stabilitate şi la progres social şi coeziune, dar este net inferioară la tehnologia de comunicaţii şi mai ales la instituţiile politice, juridice şi de reglementare.
Bogdan Belciug, partener consultanţă PricewaterhouseCoopers, subliniază câteva întâmplări la care trebuie să răspundă România pentru o dezvoltare viitoare.
"Cum reuşim să creştem productivitatea, cum reuşim să inovăm mai mult, cum reuşim să inovăm mai mult, cum reuşim să ne diferenţiem prin alte argumente decât doar costurile şi o forţă de muncă relativ calificată şi educată", a spus Bogdan Belciug.
Şi analistul economic Aurelian Dochia spune că plasarea ţării noastre pe primul loc în acest clasament se datorează evoluţiei şi nu neapărat stării de fapt de acum.