România interesată să învețe din experiența Japoniei și să aducă îmbunătățiri semnificative în abordarea cancerului
Un seminar între experții celor două țări urmează să fie organizat în perioada următoare cu sprijinul Centrului Național de Cancer din Japonia.
Articol de Ruxandra Săraru, 05 Septembrie 2023, 19:07
România este hotărâtă să învețe din experiența Japoniei și să aducă îmbunătățiri semnificative în abordarea cancerului în țară la noi.
Delegația medicală condusă de consilierul prezidențial pe sănătate, dr. Diana Loreta Păun, şi preşedintele Centrului Național de Cancer, Hitoshi Nakagama, au discutat, la Tokyo, despre colaborarea și schimbul de cunoștințe în lupta împotriva cancerului.
Scopul vizitei a fost acela de a valorifica și schimba opinii cu privire la inițiativele Japoniei în domeniul prevenirii și tratamentului cancerului, cu un accent deosebit pe strategiile de reducere a ratei incidenței și mortalității în rândul pacienților cu cancer.
De asemenea, oficialul român și-a exprimat interesul pentru programele de screening, schemele de tratament și rezultatele obținute în Japonia. Delegația condusă de dr. Diana Păun a purtat discuții şi cu președintele Societății Japoneze de Cancer, Tadao Kakizoe, cu accent pe implicarea în supraviețuirea după cancer, educația pentru sănătate și rolul societății în promovarea acestor aspecte.
Cooperarea pe linie de inovație și digitalizare în sănătate este în centrul discuţiilor româno-japoneze.
Delegaţia condusă de consilierul prezidenţial Diana Păun s-a mai întâlnit, la Tokyo, cu membrii Comisiei de Sănătate din Camera Reprezentanților şi conducerea Agenţiei Digitale de la Tokyo.
Discuțiile s-au concentrat pe puncte-cheie precum: schimbul de experiență privind resursele umane în domeniul sănătății, rolul important al programelor de pregătire pentru studenți și cooperarea universitară, colaborarea în domeniul educației medicale continue pentru asistenții medicali şi cooperarea pe linie de inovație și digitalizare în sănătate.
Cele două părţi au subliniat angajamentul ferm pentru creșterea calității vieții cetățenilor prin schimbul de cunoștințe și expertiză și au confirmat importanța Parlamentului în definirea politicilor de sănătate și identificarea soluțiilor necesare pentru construcția benefică a sistemelor de sănătate.
Din delegația română au mai făcut parte: ambasadorul României la Tokyo, Ovidiu Dranga, ministrul plenipotențiar, Geta Medeleanu, şi Roxana Hainagiu - consilier în cadrul Administrației Prezidențiale și Director Relații Internaționale din Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor, coordonator al Centrului Est European de Dezvoltare pentru Asistenți și Moaşe.
Corespondenţă transmisă de Ruxandra Săraru