România, în urmă la colectarea selectivă a deşeurilor
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, atrage atenţia că, până în 2014, România trebuie să implementeze corect colectarea selectivă a deşeurilor în toate judeţele.
Articol de Diana Domenico, 26 Iulie 2010, 18:53
Colectarea deşeurilor este o mare problemă cu care se confruntă România, în condiţiile în care există cinci judeţe care nu au nici măcar rampe pentru depozitarea acestora, a declarat ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Este vorba de Timiş, Mureş, Teleorman, Vaslui şi Bacău, unde gunoiul este transportat în zonele vecine.
Ca o cerinţă a Uniunii Europene, până în 2014, în toate judeţele va trebui să funcţioneze sistemul integrat de colectare a deşeurilor, care presupune sortarea, transportul, tratarea şi reciclarea lor.
În aceste condiţii, singura soluţie pentru implementarea programului rămâne folosirea banilor europeni pentru elaborarea de proiecte în domeniu.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely spune că România are cele mai multe proiecte semnate în acest moment, însă "avem probleme cu absorbţia fondurilor, pentru că la ora actuală nu am atras niciun ban".
De asemenea, ministrul mediului spune că pentru implementarea sistemului integrat de depozitare a deşeurilor ministerul are la dispoziţie suma de 2 miliarde de euro, "ceea ce înseamnă că până în 2014 fiecare judeţ trebuie să aibă acest sistem", pentru ca România să îşi achite obligaţia faţă de UE.
Reprezentanţii Asociaţiei de Salubritate sunt de părere că autorităţile locale sunt responsabile de proasta getionare a managementului deşeurilor şi atrag atenţia că de aici rezultă şi o cantitate considerabilă de emisii de dioxid de carbon.
Prin folosirea corectă a deşeurilor, odată tratate acestea pot fi folosite ca şi combustibil în energia verde.
Directorul din cadrul Gărzii de Mediu, Florian Udrea, spune că amenzile care se aplică pentru nerespectarea regulilor din domeniu ajung şi la 2 milioane de lei.
Florian Udrea atrage atenţia că în mediul rural sunt multe persoane care nu au contracte încheiate cu operatorii de salubritate şi preferă să arunce gunoiul în spatele curţii.
"Astfel s-a ajuns ca în aceste zile, ca urmare a ploilor care au splat versanţii, lacurile de acumulare să fie pline de deşeuri. Mai mult, nici autorităţile locale nu au întotdeauna încheiate contracte de salubritate", spune Florian Udrea.
Potrivit directorului din cadrul Gărzii de Mediu spune că din această cauză "se ajunge ca problema principală să plece de la mentalitatea oamenilor, dar şi de la proasta organizare. Pentru ca, acolo unde există pubele de sortare pentru hârtie, plastic, sticlă sau metal, operatorul de salubritate îl transportă în comun".