România ajută guvernul Republicii Moldova
Guvernul României a oferit 130.000 de dolari pentru funcţionarea entrului de Analiză a Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 20 Decembrie 2013, 07:20
Poliţia din Republica Moldova devine mai eficientă, odată cu aplicarea conceptului de "activitate poliţienească bazată pe analiza informaţiilor".
Guvernul României a oferit asistenţă în valoare de 130.000 de dolari americani pentru proiectul implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi care asigură funcţionarea eficientă a Centrului de Analiză a Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei.
Centrul de analiză a informaţiilor, creat în 2013 în cadrul Inspectoratului General, a beneficiat de asistenţa poliţiştilor din instituţia similară din România.
Cu prilejul prezentării publice a rezultatelor proiectului, ministrul afacerilor interne de la Chişinău, Dorin Recean, a arătat că asistenţa acordată de către guvernul României şi programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare vin să susţină eforturile autorităţilor din Republica Moldova în reformarea sistemului şi a salutat călduros contribuţia României la succesul proiectului.
"Remarc bogata agendă de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova şi Ministerul Afacerilor Interne din România, dar şi mai imoprtante sunt contactele şi procesele de colaborare operaţională între subdiviziunile poliţiei, poliţiei de frontieră, situaţiei excepţionale, carabinieri, dar şi o colaborare între persoanele şi anajaţii acestor subdiviziuni", a declarat Dorin Recean.
România doreşte continuarea colaborării
Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a precizat că în calitate de membru al UE, România are o experienţă vastă în armonizarea legislaţiei şi implementarea standardelor europene în domeniul justiţiei şi afacerilor itnerne şi va continua să acorde susţinere Republicii Moldova.
"România este gata şi acum şi în viitor, cum a fot gata şi în trecut, să continue acest efort de colaborare, destinat modernizării reformei poliţiei în Republica Moldova şi a întregii activităţi a Ministerului de Interne de la Chişinău", a declarat Marius Lazurca.
Reuşita acestui proiect va contribui cu siguranţă la ridicarea regimului de vize pentru cetătenii Republicii Moldova, a mai declarat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.
La finalul prezentării rezultatelor proiectului, Nicola Harrington Buhay, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a menţionat că proiectul "este unul care valorifică foarte eficient resursele şi că este o combinaţie între eficienţă şi modernizare, dar şi o concentrare asupra nevoilor oamenilor".
Implementarea conceptului de activitate poliţienească, bazată pe analiza informaţiilor, va asigura compatibiltiatea cu sistemele similare din alte state şi va crea premise pentru întrunirea criteriilor UE în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii.