Ritmul de creştere a economiei chineze, "în scădere"
Banca centrală chineză a anunţat că a decis reducerea rezervelor minime obligatorii pe care trebuie să le deţină băncile comerciale cu scopul de a contracara tendinţa de diminuare a creşterii economice.
Articol de Florin Matei, 13 Mai 2012, 13:13
China a decis reducerea rezervelor obligatorii pe care trebuie să le deţină băncile, într-o încercare de a impulsiona creşterea economică.
Potrivit BBC, este a treia oară în şase luni când banca centrală chineză recurge la acestă măsură.
Decizia vine în urma unor rapoarte care indică o diminuare a ratei de creştere economică în China. În aprilie, creşterea industrială a ajuns la 9.3%, cea mai scăzută rată din 2009.
Decizia de diminuare a rezervelor minime va permite băncilor să deţină o rezervă de doar 20% din active şi să pună pe piaţă miliarde de yuani în plus.
Economia chineză se confruntă cu o încetinire a ritmului de creştere de peste un an, mai notează BBC.
Foto: Rata anuală de creştere a PIB-ului chinez în perioada ianiarie 2007 - mai 2012
--fb1În primul trimestru al anului 2012 economia Chinei a crescut cu 8.1% faţă de 8.9%, cât a înregistrat în ultimele trei luni ale lui 2011.
Liderii celor trei mari puteri economice din Asia de nord-est, China, Japonia şi Coreea de Sud, au stabilit duminică lansarea de negocieri în acest an pentru crearea unei zone de liber schimb în regiune.
"Asia de Nord-Est este cea mai dinamică regiune din lume din punct de vedere economic.
"Există deci un potenţial enorm pentru ca cele trei ţări ale noastre să dezvolte o cooperare mai strânsă în domeniul comerţului şi al investiţiilor", a declarat premierul chinez Wen Jiabao.
Calculate la paritatea puterii de cumpărare, economiile Chinei, Japoniei şi Coreii de Sud reprezintă împreună prima zonă economică a lumii, înaintea Uniunii Europene.
Reprezentanţii celor trei state au semnat şi un acord de investiţii încheiat în luna martie, la capătul a 13 runde de discuţii demarate în 2007.