Rezultatele alegerilor din Europa, dificile pentru Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat că, deocamdată, grecii trebuie lăsaţi să evalueze singuri rezultatele alegerilor parlamentare.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 08 Mai 2012, 08:03
Agenţiile de presă vorbesc deja de faptul că preşedintele ales Hollande pregăteşte, împreună cu consilierul său economic, o soluţie pentru discuţia cu cancelarul german Merkel.
Modelul Hollande: depăşirea urmărilor crizei economice pare să fie diametral opus faţă de cel al cancelarului german.
Tandemul Merkel-Sarkozy a funcţionat bine în condiţii de criză economică în Europa pe modelul austerităţii.
După primele declaraţii, cancelarul Merkel şi preşedintele ales al Franţei par hotărâţi să continue să folosească tandemul franco-german ca locomotivă în Europa.
Pentru cancelarul german, Angela Merkel, ziua de duminică nu a fost una deosebit de bună.
Au avut loc trei alegeri, niciunul din rezultate nu a corespuns dorinţelor şefei executivului german.
În Franţa a câştigat preşedinţia François Hollande, după ce doamna Merkel îl sprijinise pe Nicolas Sarkozy.
În Grecia, partidele care au acceptat planurile de austeritate negociate la nivel european au fost penalizate aspru de electorat.
În fine, în landul Schleswig-Holstein, coaliţia conservator-liberală, care se află şi în fruntea ţării, a pierdut scrutinul regional şi guvernarea acestui land.
În conferinţa de presă de luni de la cancelaria federală, Angela Merkel s-a prezentat însă relaxată şi a confirmat că a avut prima discuţie telefonică cu noul preşedinte francez, pe care l-a felicitat şi l-a invitat să-i viziteze ţara.
"Pot să spun că-l voi primi cu braţele deschise aici, în Germania, pe François Hollande", a declarat Angela Merkel.
Cu braţele deschise, nu şi cu portofelele
Cancelarul german a reiterat că pactul fiscal nu este renegociabil, în pofida dorinţei preşedintelui francez ales, care ar vrea să adauge tratatului un pachet de sprijinire a creşterii economice.
"Noi, în Germania, nu credem că pactul fiscal este disponibil pentru modificări, a fost adoptat şi semnat de 25 de ţări. De asemenea, o premisă esenţială în Europa este că nu schimbăm tratatele convenite în funcţie de alegerile care au loc în diverse state, mari sau mici, aşa nu s-ar putea lucra", a mai spus Angela Merkel.
Aceasta admite necesitatea unor politici de sprijinire a creşterii economice pe lângă cele de austeritate, dar nu finanţate prin credite, deci prin noi datorii.
Germania propune, în acest sens, modernizarea şi eficientizarea economiilor europene.
Totuşi, guvernul de la Berlin este obligat să ţină seama de propunerile lui Hollande.
Acestea sunt susţinute de opoziţia social-democrată germană, de voturile căreia cancelarul Merkel are nevoie pentru a întruni majoritatea de două treimi necesară pentru a trece pactul fiscal în Bundestag.
În fine, doamna Merkel s-a abţinut să comenteze prea mult situaţia din Grecia, unde populaţia a votat masiv pentru partidele care resping actualele programe de austeritate.
Şefa executivului de la Berlin ştie că popularitatea sa este foarte scăzută la Atena şi nu a dorit să inflameze şi mai mult situaţia de acolo.
Ea a subliniat că, deocamdată, grecii trebuie lăsaţi să evalueze singuri rezultatele alegerilor parlamentare, Germania speră doar că statul elen îşi va păstra cursul european, ceea ce înseamnă că nu va renunţa la reformele convenite deja.