Rezoluţie ONU privind încetarea focului în Gaza
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut miercuri o încetare a focului în Gaza imediată, necondiţionată şi permanentă, precum şi eliberarea tuturor ostaticilor, în condiţiile în care Israelul şi Hamas sunt într-o fază avansată a negocierilor pentru un armistiţiu temporar.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Decembrie 2024, 10:37
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut miercuri o încetare a focului în Gaza imediată, necondiţionată şi permanentă, precum şi eliberarea tuturor ostaticilor, în condiţiile în care Israelul şi Hamas sunt într-o fază avansată a negocierilor pentru un armistiţiu temporar. Rezoluţia ONU a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de 158 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 13 abţineri.
Textul este asemănător celui blocat de americani în urmă cu câteva săptămâni, în Consiliul de Securitate. Statele Unite insistă la fel ca Israelul ca încetarea focului să fie condiţionată de eliberarea ostaticilor. Între timp, o lovitură israeliană în nordul Fâşiei Gaza a omorât cel puţin 22 de persoane, potrivit autorităţilor locale, iar Israelul susţine că, în pofida operaţiunii sale militare de peste un an, gruparea Hamas începe să se regrupeze.
Corespondentul RRA Ion Ştiubea transmite de la Ierusalim: ”O concluzie neaşteptată şi deloc pozitivă a sistemului israelian de apărare este că, în ciuda loviturilor primite până acum şi a profundelor transformări din apropiere, organizaţia Hamas reuşeşte să se refacă atât în centrul Fâşiei Gaza, cât şi în nordul acesteia.
Explicaţia este pusă pe seama a doi factori: vacuumul de putere creat după primele lovituri serioase şi eliminarea principalilor lideri, că nu s-a găsit o altă forţă care să preia controlul în Fâşia Gaza, dar şi apariţia unui lider eficient şi necunoscut până acum în persoana aşa-numitului "moştenitor" al fostului lider militar al Hamasului, Mohammed Deif, lichidat de forţele israeliene în luna iulie. Este vorba de Izz al-Din al-Haddad, care a reuşit să refacă aripa militară a Hamasului în regiunea Jabalia din centrul Fâşiei Gaza şi să organizeze lupta de gherilă împotriva forţelor israeliene.
Premierul Netanyahu s-a referit într-o recentă conferinţă de presă la situaţia creată în Fâşia Gaza, ca urmare a lipsei unei alternative de putere la Hamas şi a făcut cunoscut că Israelul acţionează pentru convingerea unor clanuri locale să preia controlul regiunii, după ce clanuri anterioare care au încercat să colaboreze cu Israelul au fost distruse de teroriştii din Hamas.”/editor Florin Lepadatu/