Rezoluţie împotriva corupţiei, adoptată de PE
Rezoluţia iniţiată în Parlamentul European de europarlamentarul român Monica Macovei vizează aplicarea unui mecanism anticorupţie comun la nivelul Uniunii Europene.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 16 Septembrie 2011, 09:24
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie împotriva corupţiei, iniţiată de europarlamentarul român Monica Macovei.
Documentul solicită o definiţie a fenomenului, valabilă în toate statele membre ale Uniunii, precum şi stabilirea unor norme minime privind sancţiunile aplicabile.
De asemenea, se cer reguli clare cu privire la conflictul de interese şi o mai mare transparenţă a tranzacţiilor financiare.
Rezoluţia atrage atenţia că pierderile provocate de corupţie se ridică la 120 miliarde de euro, o sumă similară cu bugetul anual al Uniunii.
"Există o constatare că voinţa politică în statele-membre de a combate corupţia este diferită şi că, în multe state-membre, nu există această voinţă politică majoritară, sau este redusă şi gradul de corupţie este înalt", a spus Monica Macovei.
În aceeaşi notă a intervenit şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
Aceasta a evidenţiat nevoia de voinţă politică pentru a arăta toleranţă zero faţă de corupţie, însă, a spus ea, această voinţă se pare că nu există deocamdată.
Corupţia există în toate statele-membre, nu doar în România şi Bulgaria, a atras atenţia şi europarlamentara bulgară Maria Nedelceva.
"Semnificaţia acestui demers, aceea că dorim să arătăm partenerilor noştri europeni că fenomenul corupţiei nu este caracteristic doar pentru România şi Bulgaria, care sunt supuse mecanismului de verificare şi monitorizare, ci că aceasta este o problemă europeană", a afirmat Maria Nedelceva.
Video: Europarlamentarul Monica Macovei vorbeşte în plenul Parlamentului European despre rezoluţia împotriva corupţiei în UE. Sursa: You Tube.