Rezoluţia ONU privind Siria "ar putea fi votată vineri"
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar putea vota în această seară proiectul de rezoluţie referitor la arsenalul chimic sirian, agreat joi de diplomaţi după lungi dezbateri
27 Septembrie 2013, 19:01
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar putea vota în această seară proiectul de rezoluţie referitor la arsenalul chimic sirian, agreat joi de diplomaţi după lungi dezbateri.
Rezoluţia cere Siriei să renunţe la arsenalul chimic şi să permită accesul experţilor din domeniu pe teritoriul său, fără restricţii.
Potrivit proiectului citat de mai multe instituţii de presă americane, dacă Siria nu îşi respectă angajamentul, nu există însă sancţiuni automate la adresa regimului.
În acest caz, pot fi impuse sancţiuni economice sau militare, apelând la capitolul 7 al Cartei ONU, însă doar printr-o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate.
Este un compromis la care s-a ajuns după dezbateri intense. SUA, Marea Britanie şi Franţa doreau menţionarea explicită a capitolului 7 al Cartei ONU, Rusia s-a împotrivit însă.
Proiectul de rezoluţie spune că orice abatere poate fi semnalată Consiliului de Securitate de secretarul general ONU sau de Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice, forul care se ocupă de respectarea prevederilor Tratatatului internaţional care interzice folosirea unor astfel de arme.
Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat că rezoluţia arată clar că vor exista consecinţe pentru nerespectarea cerinţelor.
Ea a adăugat că rezoluţia stabileşte noi standarde, în caz de folosire a armelor chimice.
Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Mark Lyall Grant a precizat pe de altă parte că rezoluţia este obligatorie şi executorie.
Potrivit planului agreat de SUA şi Rusia, acum că Siria şi-a prezentat programul de arme chimice, observatorii internaţionali urmează să meargă la faţa locului şi să înceapă procesul de distrugere a arsenalului chimic sirian, în noiembrie.
Iniţial se estima că întregul proces ar dura un an. Un raport citat vineri de cotidianul Washington Post arată însă că oficialităţile americane şi ruse cred că marea parte a arsenalului chimic sirian poate fi neutralizat mai repede, în aproximativ nouă luni.