Revolte în lumea arabă
Conduse de 20-30 de ani de aceiaşi dictatori sau semi-dictatori, cu un grad avansat de corupţie a statului pe toate pelierele, cu o populaţie sărăcită, lumea arabă reacţionează prin manifestări populare generalizate.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Ianuarie 2011, 12:22
Lumea arabă este luată pe sus de o adevărată tornadă a manifestărilor de stradă pentru libertate şi drepturi democratice, pentru dezvoltare şi creşterea nivelului de trai.
Conduse de 20-30 de ani de aceiaşi dictatori sau semi-dictatori, cu un grad avansat de corupţie a statului pe toate pelierele, cu o populaţie sărăcită şi o viaţă din ce în ce mai scumpă, cu o presă controlată şi cenzurată de putere, cu acces limitat la Internet, ţările arabe s-au trezit ca la un semn.
Tonul l-au dat tunisienii, la sfârşitul anului trecut, pentru ca, după o lună de lupte de stradă cu poliţia, să reuşească să-l determine pe preşedintele Ben Ali să părăsească ţara, nu numai puterea, şi să înfăptuiască ceea ce poate va rămâne în istoire drept "Revoluţia Iasomiei".
Au fost recent proteste de stradă în Yemen, Algeria, iar în Sudan se face mobilizare pe Internet.
Ceea se întâmplă acum în Egipt este însă mult peste toate acestea.
Regimul de 30 de ani al lui Hosni Mubarak este cu mult mai dur decât cel al lui Ben Ali, se bazează pe o poliţie mai organizată şi pe o armată puternică.
Militarii au fost mobilizaţi, încă de vineri, pentru a întări efortul poliţiei, debordată de numărul mare de protestatari mânioşi.
În 4 zile de confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, 27 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste o mie au fost răniţi.
După o tăcere absolută, preşedintele Mubarak a ieşit vineri noapte la televiziune să anunţe dizolvarea guvernului şi formarea unui nou cabinet şi să promită reforme democratice, creşterea salariilor şi noi locuri de muncă.
Se pare însă că istoria din Tunisia se repetă: nimeni nu mai e dispus să creadă în promisiuni.
Egiptenii din capitală şi din marile oraşe au ieşit, din nou, sâmbătă dimineaţă, cu miile în stradă reamintind principala revendicare: plecarea lui Mubarak de la putere.
Internetul şi serviciile de telefonie mobilă, care au jucat un rol major în mobilizarea manifestanţilor, au fost restabilite parţial sâmbătă, după ce au fost blocate de autorităţi mai mult de 24 de ore, dar încă funcţionează defectuos.