Revizuirea constituţiei propusă de PCRM, constituţională
Proiectul de revizuire a Constituţiei propus de PCRM, a primit aviz pozitiv din partea Curţii Constituţionale de la Chişinău.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 29 Aprilie 2010, 14:34
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat pozitiv proiectul de revizuire a Constituţiei propus de PCRM, cu unele recomandări.
Proiectul urmează să fie înaintat spre examinare Parlamentului. Pentru a fi adoptat, este necesar votul a 67 de deputaţi.
PCRM propune modificarea articolului 78 din Constituţie prin instituirea a trei tururi de scrutin în alegerea preşedintelui ţării, de către Parlament, faţă de cele două tururi prevăzute de actuala formulă a art. 78.
Potrivit proiectului opoziţiei, înaintat Curţii Constituţionale, turul trei admite posibilitatea alegerii preşedintelui cu majoritatea simplă a voturilor deputaţilor aleşi (52), faţă de 61 prevăzute de legislaţia în vigoare.
În acelaşi timp, Alianţa pentru Integrare Europeană pledează pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor.
Comisia de la Veneţia a propus partidelor parlamentare de la Chişinău fie micşorarea pragului electoral, fie alegerea directă de către popor.
Potrivit legislaţiei de la Chişinău, proiectele de modificare a Constituţiei trebuie înaintate de cel puţin o treime din deputaţi.
Proiectul urmează să fie avizat de Curtea Constituţională, iar după şase luni poate fi examinat de către Parlament.
Aceasta înseamnă că modificarea de joi ar putea fi votată abia în luna octombrie, asta în cazul în care se ajunge la un consens între partidele parlamentare în ceea ce priveşte textul viitorului articol 78.
În Parlamentul Republicii Moldova există o comisie specială destinată revizuirii Art. 78 din Constituţie.
Comuniştii nu doresc, însă, modificarea art.78 pînă după dizolvarea actualului parlament, la 16 iunie, şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
Referitor la alegeri, preşedintele PD, Marian Lupu, a spus că data trebuie stabilită de comun acord în AIE, iniţial, apoi în consens în interiorul Parlamentului.
Dacă nici un proiect de modificare a art. 78 nu va întruni numărul necesar de voturi (2/3) în Parlament, ar putea fi organizat un referendum.
În cadrul referendumului, cetăţenii îşi vor exprima punctul de vedere privind alegerea preşedintelui.