Revista presei internaţionale, 27 ianuarie
Articole din El Mundo, Diario de Noticias, Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Financial Times.
Articol de Magda Baciu, 27 Ianuarie 2010, 07:56
Săptămâna este bogată în reuniuni internaţionale menite să încerce să limpezească situaţia internaţională în zonele de maxim interes.
La Barcelona "are loc o întâlnire pregătitoare a conferinţei internaţionale asupra Afganistanului, care se va desfăşura la Londra" - informează El Mundo şi explică: "pentru prima dată, reprezentanţii societăţii civile afgane se vor întâlni cu cei ai comunităţii internaţionale şi le vor pune întrebări despre rolul pe care aceştia l-au jucat în Afganistan în ultimii opt ani".
La conferinţa de la Londra se va vorbi despre un plan de instaurare a păcii în Afganistan - scrie Diario de Noticias şi apreciază că "SUA sunt pregătite să accepte talibani în guvernul de la Kabul".
Germania vrea o abordare diferită a problemei instruirii trupelor afgane, relevă Frankfurter Allgemeine Zeitung, care publică un interviu cu ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg. Citând declaraţiile generalului american David Petraeus, Nepszabadsag este de părere că şi după conferinţa de la Londra "nu ne putem aştepta la schimbări importante până în 2011, data începerii retragerii trupelor anunţată de preşedintele Barack Obama". "America se străduieşte ca în anii următori să aducă forţele armate afgane la un asemenea nivel, încât retragerea ei să nu fie interpretată ca un eşec sau ca o abandonare a ţării ocupate în 2001", comentează publicaţia maghiară.
"Rusia şi NATO au reluat formal legăturile militare" - anunţă The Wall Street Journal şi subliniază că "acesta este cel mai recent indiciu de ameliorare a relaţiilor dintre adversarii din timpul războiului rece". Ziarul mai este de părere că această apropiere va însemna şi o impulsionare a cooperării în lupta împotriva insurgenţilor din Afganistan.
În sfârşit o veste bună: economia Marii Britanii este în creştere, anunţă Financial Times. În schimb El Mundo susţine că "acest an 2010 va fi aproape la fel de rău precum cel anterior şi va ajunge la maxim când voluminoasa îndatorare externă şi prăbuşirea sectorului imobiliar vor continua să apese peste o economie care nu-şi înalţă capul".