Retragerea din Afganistan a militarilor SUA crează controverse
Anunţul preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, privind retragerea a aproximativ 33.000 de soldaţi din Afganistan, ar putea duce la discuţii şi la Bucureşti în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
23 Iunie 2011, 19:22
Anunţul preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, în chestiunea retragerii unui mare număr de soldaţi din Afganistan a stârnit discuţii şi controverse la Washington.
Chiar şeful Statului Major al Armatei Americane a recunoscut că a fost în dezacord cu preşedintele Obama şi a declarat că în niciun caz militarii Statelor Unite nu se vor îngrămădi să plece a doua zi după anunţul prezidenţial.
Barack Obama a vorbit de plecarea din Afganistan a aproximativ 33.000 de soldaţi până la jumătatea anului viitor.
La scurt timp după declaraţia de la Washington, autorităţile din Franţa au anunţat şi ele o retragere militară treptată din Afganistan, după un calendar comparabil cu cel al armatei americane.
România are şi ea militari în Afganistan, ceva mai mult de 1.800, majoritatea sub comandă NATO.
Anunţul preşedintelui Statelor Unite ar putea duce la discuţii şi la Bucureşti în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
În cazul în care s-ar pune problema şi a retragerii trupelor române din Afganistan, instituţia care poate decide în acest caz, coordonându-se cu partenerii din NATO, este doar CSAT.
Expertul militar col. dr. Ion Petrescu spune că la nivelul conducerii de stat a României întotdeauna a fost o conlucrare excelentă pe două paliere: palierul Pentagonului şi palierul CIA.
"Ca atare, legătura permanentă dintre MApN şi Pentagon, dintre România la nivelul Ministerului de Externe şi Departamentul de Stat va soluţiona, atunci când vor apărea priorităţi noi, chestiunile concrete. Până atunci, însă, România este în faza în care a perceput declaraţia preşedintelui Obama, o înţelege şi, din perspectiva de aliat, noi, ca şi până acum, ne respectăm angajamentele internaţionale luate în contextul teatrului de operaţiuni militare din Afganistan", spune expertul militar col. dr. Ion Petrescu.
Campania militară din Afganistan "şi-a atins obiectivele"
Preşedintele Obama a specificat că se pot obţine aceleaşi obiective pentru SUA în Afganistan cu trupe mai puţine şi în acelaşi timp este momentul să fie o tranziţie serioasă a controlului provinciilor afgane către forţele armate şi trupele de securitate internă ale statului afgan.
"Din această perspectivă, în mod clar pe agenda preşedintelui Obama, implicit a şefului statului român, este summitul NATO din mai anul viitor de la Chicago, un moment în care Obama intenţionează, de comun acord cu partenerii din NATO, care au trupe la ora actuală în Afganistan, să aibă un calendar clar care să susţină efortul său de a retrage 10.000 mii de oameni în acest an, 5.000 în mod imediat şi 5.000 până la sfârşitul anului, când generalul John Allen, care ia comanda de la generalul Petreus, va decide plecarea lor şi restul, adică încă 23.000 de oameni, anul viitor", a mai spus expertul militar col. dr. Ion Petrescu.
Preşedintele Barack Obama a făcut un anunţ într-un discurs televizat de la Casa Albă, conform căruia 33.000 de militari americani se vor întoarce acasă în următoarele 15 luni.
Preşedintele american a spus că această campanie militară din Afganistan şi-a atins obiectivele, iar retragerea se va face dintr-o poziţie dominantă.
El a legat retragerea trupelor de lichidarea, cu ajutorul Pakistanului, a cel puţin jumătate din conducerea Al-Qaeda şi a liderului Osama bin Laden.
Pe de altă parte, Obama a arătat că retragerea din Afganistan şi lichidarea simultană a războiului din Irak va ajuta Statele Unite să se concentreze pe problemele legate de criza economică şi pe alte subiecte care ţin de politicile naţionale.