Restricţiile impuse în Italia împotriva coronavirusului
Restricţiile impuse în ultima perioadă de mai multe guverne dau primele rezultate, însă al doilea val al pandemiei solicită în continuare sistemele de sănătate.
14 Noiembrie 2020, 11:22
Restricţiile impuse în ultima perioadă de mai multe guverne dau primele rezultate, însă al doilea val al pandemiei solicită în continuare sistemele de sănătate.
Cea mai mare presiune este pe secţiile de terapie intensivă. Bilanţul global al pandemiei pe glob indică aproape 54 de milioane de cazuri, dar şi 38 de milioane de persoane vindecate, de la apariţia virusului în China acum aproape un an.
Numărul morţilor a depăşit 1,3 milioane în lume. Statele Unite, cea mai îndoliată ţară, cu aproape 250.000 de decese până acum, au raportat două zile la rând cifre îngrijorătoare, potrivit Universităţii Johns Hopkins, iar la New York, primarul ar putea închide din nou şcolile. Şi în Canada, premierul Justin Trudeau afirmă că trebuie dublate eforturile, pentru a ţine în frâu epidemia.
Pe continentul european, Germania, Austria sau Portugalia au anunţat din nou recorduri de cazuri zilnice. În Italia, numărul contaminărilor s-a triplat, practic, într-o lună, iar de mâine alte două regiuni vor intra pe aşa-numita listă roşie, după cum transmite corespondenta RRA, Elena Postelnicu.
Reporter: Aceasta este primul sfârșit de săptămână în care nimeni nu se poate plimba pe străzile și prin piețele din centrele localităților și nici măcar pe plajele din regiunile Veneto, Emilia Romagna și Friuli Venezia Giulia, teritorii în care activitățile sportive sunt permise numai la periferie.
Totodată, de duminică, Ministerul Sănătății de la Roma a decis ca regiunile Toscana și Campania, din care face parte și Napoli, să devină zone roșii cu risc de contaminare foarte ridicat, ceea ce presupune restricții anti-COVID și mai severe: nu se poate intra și nici ieşi din localitățile de rezidență fără o declarație pe propria răspundere, toate magazinele sunt închise, mai puțin cele alimentare și farmaciile, iar angajații din sistemul public, dar și din cel privat lucrează mai mult de acasă.
Aseară, la Napoli au avut loc două proteste împotriva întreruperii activității tuturor restaurantelor, a barurilor și a magazinelor.
Regiunile din zona portocalie, cu restricții asemănătoare, sunt de duminică în număr de nouă: Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia și Marche, alături de Abruzzo, Basilicata, Liguria, Puglia, Sicilia și Umbria. Lazio, Molise, Trento, Sardinia şi Veneto rămân zone galbene, cu risc redus de decontaminare.