Responsabilii UE, nemulţumiţi de agenţiile de rating
În contextul în care agenţiile de rating notează negativ instituţii financiare şi state europene, oficialii UE susţin că firmele care fac aceste aprecieri "reacţionează cu întârziere sau chiar sunt răuvoitoare în notare".
Articol de Iulian Olescu, 07 Iulie 2011, 19:13
Responsabili ai Uniunii Europene îşi arată din ce în ce mai des şi tot mai clar nemulţumirea faţă de modul în care sunt notate instituţiile financiare sau chiar statele europene.
Ei susţin că, de multe ori, firmele care fac aceste aprecieri sunt depăşite de situaţie, reacţionează cu întârziere sau chiar sunt răuvoitoare în notare.
Şi pentru că majoritatea agenţiilor de rating nu sunt europene, conducerea Uniunii susţine înfiinţarea unor instituţii proprii, care să înţeleagă mai bine realităţile din statele comunitare.
Nemulţumirea pare susţinută şi de o ultimă decizie a agenţiei Moody's, care a scăzut joi ratingul la patru bănci portugheze, până la o categorie considerată nerecomandată pentru investiţii.
Acest lucru s-a petrecut după o decizie similară, miercuri, în privinţa calificativului de ţară al Portugaliei.
Începând cu falimentul Lehman Brothers şi continuând cu alte companii care s-au confruntat cu grave probleme financiare, deşi ratingul lor era unul foarte bun, s-a conturat un curent de opinie defavorabil firmelor care acordă calificative statelor şi corporaţiilor.
Agenţiile "preferă pesimismul în locul optimismului"
Tocmai această situaţie determină companiile de rating să prefere să greşească prin note pesimiste, nu optimiste, consideră analistul financiar Radu Crăciun.
El spune că şi decizia Moody's de a declasa cu trei trepte Portugalia şi, ulterior, patru bănci portugheze importante, ar putea să fi fost luată din acest motiv.
"Agenţiile de rating din ultima vreme s-au aflat sub lupa opiniei publice, datorită faptului că au fost incapabile să previzioneze nişte falimente majore în anii trecuţi.
"Din acest motiv, senzaţia mea este că ele, în momentul de faţă, preferă să greşească pe partea unui pesimism excesiv decât să mai greşească pe partea unui optimism excesiv şi atunci, în anumite momente, pot să apară poate şi nite erori de evaluare, în sensul în care ele ar fi, poate, prea negative", a declarat Radu Crăciun.
Pe de altă parte, decizia Moody's trebuie privită din cel puţin două perspective, spune Radu Crăciun.
"Din punct de vedere al eforturilor politice care sunt făcute în momentul de faţă în Europa pentru stabilizarea Europei periferice. Într-adevăr, o astfel de decizie are un impact major şi creează un obstacol suplimentar, în sensul în care conducătorii politici ai Europei încearcă să evite un efect de domino, de contagiune în regiune după Grecia, apoi Portugalia, Irlanda şi aşa mai departe", a mai spus Radu Crăciun.
Acesta crede că decizia Moody's, de a reduce semnificativ ratingul Portugaliei, nu va avea un impact major sau pe termen lung asupra pieţelor, deoarece este vorba de o ţară mică, ce poate fi uşor salvată.
În schimb, dacă astfel de mesaje negative ar viza Spania sau Italia, de exemplu, situaţia ar fi cu mult mai gravă.