Republicanii din SUA anunţă ample investigaţii
Majoritari în Camera Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanii afirmă că vor lansa investigaţii într-o amplă serie de cazuri, care s-ar putea dovedi incomfortabile pentru administraţia Obama.
05 Ianuarie 2011, 08:28
Înainte de a începe sesiunea celui de-al 112-lea Congres al SUA, cu o majoritate republicană în Camera Reprezentanţilor, liderii acesteia au anunţat că vor lansa investigaţii într-o amplă serie de cazuri, de la corupţia din Afganistan până la reglementarea de către Washington a industriilor private.
Folosindu-şi noua putere pe care o vor exercita începând de miercuri, cea a majorităţii câştigate în luna noiembrie a anului trecut, republicanii vor începe investigaţii care ar putea fi incomfortabile pentru administraţia Obama.
Congresman-ul republican Darrell Issa, care va deveni preşedintele Comitetului pentru Supervizare şi Reformă Guvernamentală, a arătat că va conduce şase investigaţii majore în primele trei luni ale anului.
Congresman-ul Issa, care va avea autoritatea de a convoca oficiali guvernamentali în faţa comitetelor Camerei Reprezentanţilor, spune că inteţionează să conducă investigaţii în ce priveşte scurgerea de telegrame diplomatice pe website-ul WikiLeaks, dosarul Fannie Mae şi Freddie Mac în criza pieţei creditelor imobiliare, eşecul Comisiei de Investigaţie a Crizei Financiare de a identifica originile declinului, precum şi reglementările industriei financiare pe Wall Street şi alegaţiile de corupţie din Afganistan.
Alte comitete ale Camerei Reprezentanţilor conduse, începînd de miercuri, de republicani, vor investiga divizia pentru drepturile civile ale Departamentului Justiţiei, radicalizarea musulmanilor din SUA, ca şi securitatea portuară, a transporturilor de marfă aeriene şi a centralelor chimice.
"Posibil conflict" între republicani şi Casa Albă
Agenda congresman-ului Issa poate determina un potenţial conflict între Casa Albă şi republicanii din Camera Reprezentanţilor.
De multă vreme Congresul convoacă oficiali ai administraţiei pentru a fi audiaţi.
Uneori, însă, sub diverşi preşedinţi, Casa Albă a depus rezistenţă invocînd, cum a facut-o preşedintele George W.Bush, privilegiul executivului de a refuza ca, de pildă, consilierul pentru securitate naţională, pe atunci Condoleezza Rice sau principalul consilier prezidenţial Karl Rove să apară în faţa Congresului pentru a discuta informaţii sensibile şi potenţial jenante.
Dacă o asemenea bătălie legală ar urma acum între preşedintele Obama şi congresman-ul Issa, o echipă de avocaţi ai Casei Albe şi oficialii de la comunicare vor coordona răspunsul.
Sub controlul ambelor partide, însă, Comitetul pentru Supervizare şi Reformă Guvernamentală al Camerei Reprezentanţilor a desfăşurat audieri care s-au soldat, de regulă, cu puţine urmări.