Republica Moldova se pregăteşte pentru alegeri parlamentare
Campania electorală a fost marcată de acuzaţii de agresare a unor reprezentanţi ai opoziţiei pro-europene.
Articol de Cristina Popușoi, Radio Chișinău, 23 Februarie 2019, 14:41
Republica Moldova se pregăteşte pentru alegeri parlamentare, care vor reprezenta o confruntare între socialiştii pro-ruşi, dreapta pro-europeană şi Partidul Democrat, aflat la guvernare şi controlat de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc.
Campania electorală a fost marcată de acuzaţii de agresare a unor reprezentanţi ai opoziţiei pro-europene.
În plus, liderii acesteia au prezentat documente potrivit cărora ar fi fost otrăviţi în 2017.
Un alt scandal a izbucnit ieri, când Ministerul Rus de Externe a afirmat că Vlad Plahotniuc ar fi fost implicat în scoaterea din Federaţia Rusă a peste 500 de milioane de euro.
Ca urmare a unor schimbări controversate ale legislaţiei electorale, campania continuă astăzi şi chiar şi mâine, în ziua alegerilor.
Potrivit analiştilor, cele mai multe şanse la alegerile din 24 februarie le au Partidul Socialiştilor, pro-rus, de stânga, Partidul Democrat, aflat la guvernare şi blocul electoral ACUM, de dreapta.
De asemenea, ar putea trece pragul electoral de 6% şi Partidul "ŞOR", condus de controversatul om de afaceri Ilan Shor, condamnat de prima instanţă pentru implicarea în frauda bancară de proporţii din anul 2014. Totuşi, nici o formaţiune politică nu va obţine o majoritate.
Analistul politic Ion Tăbârţă subliniază că miza acestui scrutin electoral este extrem de mare pentru viitorul Republicii Moldova. În opinia sa, există puţine şanse ca după alegeri Republica Moldova să continue parcursul său european cu aceeaşi viteză care a fost înregistrată în anii 2010-2013.
La 24 februarie, concomitent cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va avea loc şi un referendum consultativ, la care cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputaţi şi cu faptul ca mandatele acestora să poată fi revocate de către cetăţeni.
Referendumul este organizat la iniţiativa Partidului Democrat, iar opoziţia cheamă la boicotarea lui, calificându-l drept populist şi fără efecte juridice.
Un alt incident electoral s-a produs chiar şi astăzi, când mai mulţi activişti civici care se îndreptau către raionul Nisporeni, unde candidează Vlad Plahotniuc, au fost opriţi între oraşe de poliţie care le-a reproşat că nu au asupra lor actele de proveninţă ale tobelor din autovehicule, care urmau să fie folosite la evenimentul intitulat "Aşa sună democraţia".