Remdesivir - antiviral cu cele mai bune rezultate în tratamentul pt COVID
Lista medicamentelor cu potenţial pentru tratarea COVID-19 continuă să se reducă, din cauza efectelor adverse.
Articol de Radiojurnal, 07 Iulie 2020, 04:16
Lista medicamentelor cu potenţial pentru tratarea COVID-19 continuă să se reducă, din cauza efectelor adverse pe care acestea le generează în corpul pacienţilor.
Remdesivir este singurul medicament care a obţinut până acum o autorizaţie de comercializare condiţionată în cadrul UE, acordată de Comisia Europeană.
Redactorul RRA, Mira Gomboş, a făcut o sinteză pe această temă.
Mira Gomboș: Studiile clinice europene în privinţa unor tratamente pentru COVID-19 au produs dezamăgiri în serie, scrie FRANCE PRESSE. După renunţarea la hidroxiclorochină, decisă de OMS pe 17 iunie, oamenii de ştiinţă au renunţat şi la tratamentul lopinavir-ritonavir, combinaţie cunoscută sub numele Kaletra, folosită împotriva SIDA. Rezultatele preliminare ale cercetărilor arată că atât hidroxiclorochina cât şi asocierea lopinavir-ritonavir nu reduc decât puţin sau chiar deloc mortalitatea în rândul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19, în raport cu tratamentele standard - a anunţat OMS într-un comunicat. În plus, unul dintre studii, efectuat în Franţa, a evidenţiat frecvenţa semnificativ mai ridicată a efectelor grave în ceea ce priveşte funcţia renală la pacienţii de la reanimare care primeau combinaţia Kaletra. Deşi zeci de tratamente împotriva COVID-19 sunt evaluate în această perioadă în întreaga lume, niciunul dintre ele nu a dovedit o eficacitate remarcabilă, cu excepţia unui steroid: dexametazona, administrat bolnavilor cel mai grav afectaţi, care sunt conectaţi la dispozitive de respiraţie artificială.
Aşadar, singurul medicament care a avut până acum cele mai bune rezultate este Remdesivir. Un studiu american a arătat că acest antiviral, dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, reduce uşor durata de însănătoşire a pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 - de la 15 la 11 zile, în medie. În schimb, nici acest medicament nu a dovedit beneficii în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii.