Relaţii diplomatice sensibile între Turcia şi Israel
Turcia a ameninţat Israelul că relaţiile diplomatice vor fi întrerupte dacă nu prezintă scuze pentru interceptarea efectuată în luna mai asupra navelor care au încercat să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza.
06 Iulie 2010, 08:40
Revine în centrul atenţiei criza dintre Israel şi Turcia în ajunul întrevederii de la Casa Albă, între preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Ankara ameninţă din nou că va rupe relaţiile diplomatice cu Israelul, dacă Ierusalimul nu prezintă scuze pentru interceptarea flotilei, iniţiată de o fundaţie turcă islamistă, pentru a forţa blocada asupra Fâşiei Gaza.
Despre fundaţia turcă islamistă un judecător de instrucţie din Franţa a stabilit în trecut că aceasta are legături cu Al-Qaeda.
Ankara pretinde că Israelul să accepte concluziile unei viitoare comisii de anchetă internaţionale.
Şeful diplomaţiei de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a mai declarat pentru cotidianul turc "Hurriyet" că ţara sa solicită despăgubiri pentru familiile victimelor.
Deocamdată, autorităţile de la Ierusalim resping propuneri de a se plăti Ankarei cu aceeaşi monedă în legătură cu genocidul armenilor şi problema kurzilor.
Recent, Turcia a interzis accesul avioanelor militare israeliene în spaţiul său aerian, iar la sfârşitul săptămânii trecute premierul de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, a răspuns categoric că Israelul nu va prezenta scuze Turciei şi nu va indemniza familiile victimelor.
Şeful executivului israelian a deplâns pierderile de vieţi omeneşti.
Factori politici de la Ierusalim văd în înăsprirea tonului ameninţător al autorităţilor de la Ankara o atitudine inacceptabilă din partea unei ţări membre a Alianţei Nord-Atlantice, parteneră în manevrele militare şi beneficiară a informaţiilor sensibile.
Cu o scurtă analiză a situaţiei, din punct de vedere diplomatic, fostul ambasador israelian, Nissim Zvili a abordat situaţia.
"Este foarte dificil să ştim cu exactitate care vor fi reacţiile Turciei. Există un element de care trebuie să se ţină cont, nu trebuie subestimată importanţa axei strategice care exista între Turcia, Israel şi Statele Unite pentru stabilitatea acestei regiuni şi este de o importanţă primordială. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni nelinişteşte şi riscă să aibă consecinţe foarte grave în viitor. Este necesară o nouă strategie vizavi de Turcia, o strategie regională care trebuie să fie coordonată cu SUA. Nu este normal ca de fiecare dată să se reacţioneze fără o strategie naţională clară şi sper că în timpul vizitei premierului Netanyahu în SUA se va discuta în profunzime în legătură cu acest subiect", a spus Nissim Zvili.
Diplomaţia de la Washington este îngrijorată atât de tenta islamică a politicii adoptată de actualul guvern de la Ankara şi de tensiunile dintre Ankara şi Ierusalim.
În cadrul retragerii majorităţii efectivelor americane din Irak, stabilitatea Turciei devine foarte importantă pentru întreaga zonă.