Relaţia Arabia Saudită-Iran, la cel mai coborât nivel din ultimii 30 de ani
Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Iran traversează cel mai coborât nivel din ultimii 30 de ani pe fondul protestelor de la Teheran în urma execuţiei unui cleric şiit.
05 Ianuarie 2016, 07:38
Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Iran traversează zilele acestea cel mai coborât punct din ultimii 30 de ani, fiind pentru a doua oară când legăturile lor diplomatice sunt fracturate după întreruperea de trei ani de la finalul anilor '80, pe fondul războiului dintre Iran şi Irak.
Turbulenţele au fost declanşate de protestele vehemente de la Teheran în urma execuţiei unui cleric şiit.
Alte două state aliate Arabiei Saudite, Bahrein şi Sudan, au anunţat şi ele că rup relaţiile cu Teheran, dar Emiratele Arabe Unite, unde trăiesc mii de iranieni, s-au alăturat boicotului.
Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a declarat astăzi că actuala criză între cele două puteri rivale este foarte îngrijorătoare.
SUA, la rândul lor, au făcut apel la deescaladarea situaţiei, s-au declarat îngrijorate că Iranul nu a putut proteja cum se cuvine ambasada Arabiei Saudite, dar au spus că vor condamna orice ţară care recurge la execuţii în masă.
Şi Turcia s-a declarat împotriva pedepsei capitale motivate politic, dar a subliniat că o criză între Arabia Saudită şi Iran, ambele având relaţii excelente cu Ankara, face rău regiunii.
Uniunea Europeană a avertizat astăzi că asemenea tensiuni pot degenera şi pot avea consecinţe periculoase în regiune, inclusiv în combaterea terorismului islamic.
Uniunea Europeană cere tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere şi de responsabilitate.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a discutat la telefon cu miniştrii de externe iranian şi saudit imediat după ce tensiunile dintre cele două ţări au luat amploare, culminând cu măsuri extreme de întrerupere a relaţiilor lor diplomatice.
Federica Mogherini afirmă că acestea pot degenera şi pot avea consecinţe periculoase în regiune, unde deja există numeroase conflicte.
Atenţia autorităţiIor de la Bruxelles se concentrează în mod special pe salvarea negocierilor legate de găsirea unei soluţii la conflictul din Siria.
După cum se ştie, în aceste negocieri sunt implicaţi mai mulţi actori regionali, alături de cancelariile europene, principalii fiind Iranul şi Arabia Saudită.
Accentuarea oricărei rivalităţi regionale dintre Regatul saudit şi Republica Islamică Iran ar putea avea consecinţe negative asupra tratativelor pe care partenerii europeni le duc actualmente pentru rezolvarea conflictului din Siria.
Totodată, coaliţia împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, formată atât din anumite ţări europene, SUA, cât şi din ţări influente din Orientul Mijlociu ar putea avea de suferit, iar strategiile de combatere a acestei organizaţii teroriste să devină ineficace.
Nu trebuie uitat că europenii, împreună cu americanii au dus sesiuni de negocieri intense pentru a convinge Teheranul să se alinieze voinţei comunităţii internaţionale de a abandona orice idee de înarmare nucleară.
Într-un interviu difuzat astăzi de postul de radio şi televiziune belgian, Hasni Abidi, politolog, specialist în lumea arabă la Centrul de Studii din Geneva, spune că Riadul nu a apreciat niciodată Teheranul şi că după ridicarea sancţiunilor de către Uniunea Europeană împotriva Iranului, aceasta va da Teheranului noi ambiţii şi puteri în regiune.
Trebuie subliniat, de asemenea, că anumite state din Uniunea Europeană, în special Franţa, au o relaţie de parteneriat economic şi militar privilegiat cu regimul saudit, ceea ce complică şi mai mult tabloul deja tensionat al partajării de interese în Orientul Mijlociu.