Reglementarea presei, dezbătută în parlamentul britanic
Premierul David Cameron a exprimat îndoieli în privinţa unei posibile reglementări mai stricte a presei, considerând că o lege nu ar fi cea mai bună soluţie.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 03 Decembrie 2012, 16:53
Parlamentul britanic dezbate luni propunerile din raportul Lordului Leveson referitoare la reglementarea mai strictă a presei.
Acesta a recomandat înfiinţarea unui organism independent care să aibă misiunea de a preveni "derapajele" presei şi adoptarea unei legi care să garanteze aplicarea unor reguli mai stricte pentru jurnalişti.
Premierul David Cameron a exprimat însă îndoieli în această privinţă, considerând că o lege nu ar fi cea mai bună soluţie.
El a fost criticat pentru poziţia sa de victimele publicaţiei "News of the World", ai cărei angajaţi au ascultat telefoanele a sute de persoane pentru a obţine informaţii.
Ziarele, în schimb, îl laudă pe premier, pentru că apără libertatea presei.
Dezbaterea se anunţă a fi una tensionată
Dezbaterea de luni se anunţă a fi una dintre cele mai tensionate din acest mandat parlamentar.
Coaliţia de guvernare este din nou divizată, majoritatea conservatorilor susţinându-l pe premierul David Cameron, care consideră că nu este necesară adoptarea unei legi pentru reglementarea activităţii presei.
În schimb, liberal-democraţii susţin contrariul, iar opoziţia laburistă a lăsat chiar să se înţeleagă că lucrează la întocmirea unei legi care să fie supusă votului în parlament.
Între timp, o petiţie on-line lansată de victimele tabloidului "News of the World", care au folosit practici ilegale pentru a intercepta mesajele telefonice a sute de persoane, a atras sprijinul a peste o sută de mii de simpatizanţi.
Primul ministru a fost criticat dur de reprezentanţii victimelor pentru poziţia sa, actorul Hugh Grant considerând că David Cameron i-a trădat pe cei care au avut de suferit de pe urma acţiunilor "News of the World".
"Am considerat că Raportul Leveson este inteligent, dar mult prea blând faţă de ce am aşteptat.
"Am crezut însă că, aşa, premierul nu are cum să nu sprijine recomandările făcute.
"Văzând declaraţia sa din parlament, am fost uimit şi ne-am simţit trădaţi" - a declarat actorul pentru BBC.
Principalul argument al premierului David Cameron pentru a justifica poziţia a fost că o lege ar putea aduce presa sub controlul politicienilor, iar acest lucru ar putea încălca dreptul la liberă exprimare.
Poziţia sa a fost lăudată la unison de presa britanică, indiferent de orientări jurnaliştii considerând că David Cameron dă dovadă de curaj atunci când apără existenţa unei prese libere.