Reformă istorică a FMI
FMI a decis să adopte reforme care vor conferi Chinei şi altor economii emergente o mai mare influenţă în deciziile instituţiei financiare mondiale.
07 Noiembrie 2010, 10:38
Înaintea summit-ului G20 de săptămâna viitoare de la Seoul, board-ul FMI a decis să adopte reforme care vor conferi Chinei şi altor economii emergente o mai mare influenţă în deciziile instituţiei financiare mondiale la al cărei capital participă cu cote diferite cele 187 de state membre.
FMI a decis , de asemenea, să-şi dubleze capitalul. Întreg pachetul de reforme îndelung aşteptat de pieţele emergente este menit să reflecte mai corect importanţa crescândă a acestora în economia globală.
Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn a lăudat acordul ca pe unul istoric, creând cea mai semnificativă redistribuţie de influenţă din istoria Fondului, în favoarea economiilor emergente şi a ţărilor în curs de dezvoltare.
Creat după al doilea război mondial pentru a reformula sistemul financiar şi a preveni o revenire la o Mare Recesiune ca cea a anilor 1930, FMI a fost îndelung dominat de puterile occidentale.
Cu noua redistribuţie de putere, voturile pieţelor emergente şi ale ţărilor în curs de dezvoltare, ca grup, vor creşte cu peste 5 procente.
China va avansa de pe locul 6 pe locul 3 ca cel mai mare contributor la Fond.
Europenii au convenit să cedeze două locuri din cele nouă deţinute în conducerea FMI, urmând ca toţi membrii board-ului să fie aleşi în loc de a fi numiţi.
G20, al căror summit de săptămâna viitoare se aşteaptă să fie unul tensionat, cu dezbateri aprinse privind politicile valutare şi comeriale s-a angajat , potrivit lui Dominique Strauss-Kahn să "încheie reformele până la reuniunile anuale din 2012" ale FMI şi Băncii Mondiale.