Referendum privind modul de alegere a preşedintelui R. Moldova
UPDATE: Aproape 18 la sută dintre alegătorii înscrişi pe listele de votare în Republica Moldova s-au prezentat la urne până la ora 15.45 pentru a se pronunţa asupra modalităţii de alegere a preşedintelui.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 05 Septembrie 2010, 14:26
Aproape 18 la sută dintre alegătorii înscrişi pe listele de votare în Republica Moldova s-au prezentat la urne până la ora 15.45 pentru a se pronunţa asupra modalităţii de alegere a preşedintelui.
La Chişinău prezenţa a fost de 16.71 la sută, iar cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în regiuna Uta Găgăuzia, unde doar 5 la sută dintre alegători au votat până la ora 15.45, informează Comisia electorală centrală din Republica Moldova.
Duminică în Republica Moldova se desfăşoară un referendum în cadrul căreia cetăţenii sunt invitaţi să voteze pentru modificarea Constituţiei, astfel încât preşedintele să fie ales direct de către popor, şi nu de Parlament, ca în prezent.
Pentru validarea referendumului este nevoie ca la urne să se prezinte cel puţin o treime din electorat.
Secretarul Comisiei Electorale Centrală, Iurie Ciocan, a declarat că serverul instituţiei a avut unele probleme în prima jumătate a zilei, astfel încât autoritatea electorală a întârziat cu prezentarea datelor privind prezenţa la scrutin, dar că aceste problema nu vor afecta rezultatele finale.
Vicepreşedintele formaţiunii politice Mişcarea Acţiunea Europeană, Alexandru Gorgan, a fost reţinut de miliţiile transnistrene, în stânga Nistrului, în apropierea oraşului Tighina, când se deplasa la secţia de votare. Alexandru Gorgan a fost amendat şi expulzat din regiunea separatistă.
În acelaşi timp, continuă problemele din localităţile din subordinea Chişinăului aflate în regiunea transnistreană. Alegătorii din satul Corjova, unde secţia de votare a fost blocată de dimineaţă de forţele de ordine transnistrene, au fost îndemnaţi să meargă să voteze în satul vecin Cocieri, însă drumul către acest sat este blocat de camioane mari şi sătenii sunt nevoiţi să meargă pe jos. Miliţia transnistreană a blocat şi drumul către localitatea Varniţa.
Cetăţenii moldoveni pot vota, în România, în cele şase secţii special amenajate în acest scop: două în Bucureşti şi câte una în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Galaţi.
Miza referendumului
Miza referendumului este depăşirea situaţiei de impas, în care şeful statului nu poate fi ales de parlament în lipsa consensului a 3/5 din deputaţi, iar imposibilitatea de a alege un preşedinte duce la dizolvarea legislativului.
Această prevedere a dus la dizolvarea a două parlamente în ultimul an şi jumătate. Alianţa pentru Integrare Europeană, de guvernare, a chemat populaţia să participe la referendum şi să voteze pentru alegerea preşedintelui de către popor.