Referendum privind alegerea preşedintelui în R. Moldova
Pe data de 5 septembrie cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la un referendum constituţional în cadrul căruia vor fi întrebaţi dacă doresc sau nu să-şi aleagă preşedintele prin vot direct.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 14 August 2010, 11:48
La 5 septembrie cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la un referendum constituţional în cadrul căruia vor fi întrebaţi dacă doresc sau nu să-şi aleagă preşedintele prin vot direct.
În felul acesta, va fi eliminat actualul sistem, când şeful statului este ales în Parlament, sistem care s-a dovedit a fi ineficient în condiţiile în care anul trecut alegerea şefului statului a eşuat de două ori, generând dizolvarea Parlamentului şi alegeri parlamentare anticipate.
În cazul în care la referendumul din 5 septembrie cetăţenii vor opta pentru alegerea directă a preşedintelui, scrutinul prezidenţial va fi comasat cu cel parlamentar anticipat, anunţat deja pentru 14 noiembrie.
La modul formal, campania electorală pentru referendum a început deja. În cursă s-au înscris 26 de formaţiuni din cele 30 înregistrate la Ministerul Justuiţiei. 20 de partide, printre care şi cele 4 din actuala coaliţie democratică de guvernare de la Chişinău, au anunţat că vor face propagandă electorală pentru alegerea directă a şefului statului.
Partidul Comuniştilor, ajuns în opoziţie şi care nu are un candidat cu şanse reale pentru Preşedinţie, îşi cheamă susţinătorii să boicoteze referendumul, iar alte 5 partide nu şi-au făcut încă publică platforma.
La modul practic însă, cu 3 săptămâni înaintea referendumului despre care în mediul rural mai ales se ştie foarte puţin, patidele din coaliţia de guvernare s-au lansat într-o luptă aprigă pentru viitoarea funcţie de şef de stat. Sau, cum spun unii experţi, s-au apucat să-şi coase cojoc din blana ursului care se plimbă încă în pădure.
Premierul vlad Filat va candida pentru preşedinţie
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, premierul Vlad Filat, a anunţat că va candida pentru preşedinţie, gest calificat drept "trădare” de către preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, considerat până în prezent candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană pentru funcţia de şef de stat.
Tirul a continuat cu acuzaţii de corupţie şi şantaj în care s-au implicat şi oameni de afaceri coalizaţi în jurul celor doi viitori candidaţi. O luptă în care are de pierdut imaginea coaliţiei de guvernare care a învins anul trecut la limită Partidul Comuniştilor, spune directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă.
"Personal, sunt îngrijorat. Sunt unul dintre cetăţenii Republicii Moldova care au votat pentru Alianţa pentru Integrare Europeană şi care crede că aceasta ar putea guverna în următorii patru ani, dacă se va păstra unitatea ei, dacă se va reuşi câştigarea viitoarelor alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Pentru aceasta este nevoie de o anumită coordonare – la nivel de mesaje, la nivel de acţiuni, la nivel de lideri politici. Din păcate vedem că această coordonare lipseşte în totalitate" a declarat Victor Chirilă.
Chiar dacă pragul pentru validarea referendumului a fost scăzut până la 30 la sută, Victor Chirilă crede că partidele de la guvernare ar trebui să muncească împreună pentru a asigura o prezenţă de cel puţin 50 la sută, ceea ce va însemna şi o susţinere aproape garantată la preşedinteţialele şi parlamentarele din noiembrie.