Referendum pentru revocarea din funcţie a primarului Chişinăului
Săptămâna aceasta urmază să aibă loc un referendum iniţiat de Partidul Socialiştilor, privind revocarea din funcţie a actualului primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 13 Noiembrie 2017, 00:09
Referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, al preşedintelui Igor Dodon, care acuză primarul de proastă administrare a oraşului.
Partidul Socialiştilor a mai încercat să organizeze asemenea referendumuri, la scurt timp după preluarea de către Dorin Chirtoacă a celui de-al treilea mandat de primar, dar iniţiativele au fost respinse de fiecare dată în instanţa de judecată.
Igor Dodon a pierdut alegerile în Chişinău în anul 2011, când a candidat din partea Partidului Comuniştilor. Dorin Chirtoacă a învins-o, de asemenea, şi pe actuala preşedintă a PSRM, Zinaida Greceanîi, în 2015.
Dorin Chirtoacă şi Partidul Liberal, din care face parte, au îndemnat populaţia să nu participe la referendum. Ei au denunţat mai multe ilegalităţi şi încălcări ale drepturilor.
Vizat direct în acest referendum, Dorin Chirtoacă nu a fost admis în calitate de participant în campanie de către Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău, pe motiv că nu a depus personal dosarul de înregistrare.
Dorin Chirtoacă a fost până vineri în arest la domiciliu, fiind cercetat într-un dosar de abuz în serviciu. El a declarat că nu îşi va da demisia şi că va lupta pentru a-şi demonstra nevinovăţia.
Referendumul va fi valabil în cazul în care la scrutin vor participa cel puţin o treime din alegători, potrivit Codului Electoral. Pentru demiterea primarului prin referendum este necesar să voteze cel puţin acelaşi număr de alegători câţi au votat pentru alegerea sa.
La alegerile locale din 2015, pentru Dorin Chirtoacă au votat peste 163.500 de alegători.
Experţii susţin că aceste referendum este unul politic, PSRM încercând să îşi ia revanşa şi că nu vizează adevăratele probleme ale oraşului. De altfel, Chişinăul rămăsese ultimul bastion important al Partidului Liberal de dreapta, pro-unionist şi membru al mai multor coaliţii succesive pro-europene care au fost la guvernare după 2009. Liberalii au ieşit de la guvernare după arestarea lui Dorin Chirtoacă în luna mai, iar între timp, Primăria Chişinău a fost preluată în urma unui proces controversat şi contestat de o apropiată a Partidului Democrat, Silvia Radu. De altfel, Partidul Democrat, condus de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, este fost partener de guvernare al Partidului Liberal. Democraţii sunt în prezent unica formaţiune încă aflată la putere din cele patru care au constituit în 2009 prima Alianţă pentru Integrare Europeană.