Reducerea poverii administrative în atenția Comisiei Europene
Comisia Europeană promite mediului de afaceri să reducă povara administrativă în relaţia cu autorităţile cu cel puţin 25%.
![Reducerea poverii administrative în atenția Comisiei Europene](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F12%2F206035%2F17393800934c2d0a62.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Februarie 2025, 19:00
Comisia Europeană promite mediului de afaceri să reducă povara administrativă în relaţia cu autorităţile cu cel puţin 25%, conform planului de simplificare prezentat miercuri. Executivul european a comunicat şi principalele direcţii pe baza cărora vrea să structureze bugetul multianual al Uniunii. Pentru prima dată, Comisia va cere tuturor statelor membre un plan cu reforme şi investiţii din banii europeni, după modelul PNRR.
Corespondenţă de la Bruxelles - Reporter: Bogdan Isopescu: ”Peste 60% din companiile europene spun că povara administrativă le blochează dezvoltarea, iar Comisia Europeană recunoaşte că acesta este unul din principalele motive pentru scăderea competitivităţii blocului comunitar. Executivul european spune că de acum înainte se va consulta de cel puţin două ori pe an cu mediul de afaceri pentru a analiza orice propunere legislativă, iar în acest moment lucrează la prima schiţă a simplificărilor.
Una dintre ideile Comisiei este aceea de a propune un pachet cu procedura administrativă care să fie valabil pentru toate statele membre, iar companiile pot opta pentru acest pachet în relaţia cu autorităţile.
Comisarul european Valdis Dombrovskis: ”Ne propunem ţinte ambiţioase, spre exemplu, să reducem povara administrativă pentru companii în general cu 25%, iar pentru IMM-uri, în special cu 35%. De asemenea, vom face verificări amănunţite asupra tuturor propunerilor legislative pentru a evita suprapunerile şi vom analiza apoi actele subsecvente pentru a nu crea costuri suplimentare.”
Tot miercuri, Comisia a prezentat principiile în baza cărora va schiţa bugetul multianual, iar aici apare ideea deja vehiculată prin care executivul european vrea să ceară statelor membre reforme în schimbul banilor comunitari. Comisia vrea să maximizeze impactul fiecărui euro distribuit în Uniune şi de aceea vrea să ceară statelor membre să depună un plan cu reforme şi investiţii pe care se angajează să le facă din fondurile bugetului Uniunii.
În plus, Comisia promite aceeaşi simplificare şi flexibilizare a metodelor de absorbţie a fondurilor europene ca şi în cazul poverii administrative. În cadrul repartizării fondurilor europene sunt păstrate ţintele de mediu şi regulile privind respectarea statului de drept. Însă, ideea de reforme în schimbul banilor este criticată de mai mulţi membri ai Parlamentului European. Între aceştia figurează şi Siegfried Mureşan, negociator-şef al bugetului multi-anual, care a explicat că, de pildă, banii pentru agricultori nu se pot supune acestui principiu.”/editor Florin Lepadatu/