Reacții internaţionale după recunoașterea regiunilor separatiste
Numeroase state și organizații internaționale au reacționat după recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste ucrainiene Donețk și Lugansk.
Articol de , 22 Februarie 2022, 16:49
Realizator: Laurenţiu Văduva - Numeroase state și organizații internaționale au reacționat după recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste ucrainiene Donețk și Lugansk. NATO a anunțat o reuniune de urgență a ambasadorilor statelor membre cu reprezentantul Ucrainei. Uniunea Europeană discută astăzi un pachet de sancțiuni la adresa Moscovei. Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat deja în Parlament sancționarea a trei oligarhi ruși, apropiați Kremlinului și a cinci bănci rusești, iar cancelarul german Olaf Scholz a anunțat oprirea gazoductului Nord Stream 2, deținut de Gazprom și prin care Rusia poate exporta gaze în nordul Germaniei. Poziția Berlinului este detaliată de corespondentul nostru Vlad Drăghicescu.
Reporter: Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat decizia Rusiei de a recunoaște republicile populare autoproclamate Lugansk și Donețk ca state independente. Berlinul consideră acest pas drept o încălcare gravă a Dreptului internațional. Gestul lui Vladimir Putin, în estul Ucrainei nu încalcă doar Acordul de la Minsk, ci și Carta ONU care prevede păstrarea integrității teritoriale și a suveranității statelor - a declarat cancelarul. Acesta a anunțat că Uniunea Europeană a pregătit un prim set de sancțiuni împotriva Rusiei.
Cancelarul Olaf Scholz: Situația de astăzi este fundamental diferită, iar pe fondul evoluțiilor recente se impune reevaluarea ei, inclusiv în ceea ce privește conducta Nord Stream 2.
Reporter: Olaf Scholz a precizat că a cerut Ministerului Economiei să retragă raportul existent privind analiza securității aprovizionării la Agenția Federală pentru rețele. Acest lucru sună tehnic, dar este pasul necesar în conformitate cu Dreptul administrativ, astfel încât nu mai poate avea loc nicio certificare a conductei Nord Stream 2. Fără această certificare, gazoductul nu poate fi pus în funcțiune - a declarat cancelarul. Olaf Scholz a reiterat însă refuzul țării sale de a livra arme către Ucraina. '' Ceea ce facem noi este să consolidăm rezistența economică a Ucrainei, continuând să fim cel mai mare stabilizator financiar al acestei țări. Europa se confruntă cu riscul unui război în est. O astfel de catastrofă trebuie evitată. Fac apel la Rusia să ne ajute în acest sens.'' - a spus Olaf Scholz.
Realizator: Noi sancțiuni la adresa Rusiei sunt așteptate și din partea Statelor Unite, după ce ieri președintele Joe Biden a interzis printr-un decret orice tranzacție americană cu regiunile separatiste ucrainene.