Reacţii după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani
Ameninţări cu răzbunarea, apeluri la calm, dar şi măsuri sporite de securitate sunt primele reacţii după uciderea, la Bagdad, a generalului Qassem Soleimani.
Articol de Cătălin Gomboş, 03 Ianuarie 2020, 13:54
Ameninţări cu răzbunarea, apeluri la calm, dar şi măsuri sporite de securitate sunt primele reacţii după uciderea, la Bagdad, a generalului Qassem Soleimani, comandant al Forţei Quds, o unitate de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.
În atacul american cu rachetă şi-a pierdut viaţa şi Abu Mahdi al-Muhandis, comandant al miliţiei şiite irakiene Kata'ib Hezbollah, considerată responsabilă pentru o serie de atacuri care au vizat forţele americane.
Iranul a ameninţat că va răzbuna moartea lui Qassem Soleimani prin foşti şi actuali lideri militari, în timp ce liderul religios şi cei politici - preşedintele şi ministrul de externe - au transmis că rezistenţa anti-americană şi anti-israeliană va fi întărită şi că Statele Unite vor suporta consecinţele.
În Irak, unde Soleimani se întâlnise cu Abu Mahdi al-Muhandis, premierul Adel Abdul Mahdi a afirmat că atacul asupra celor doi "va aprinde" flacăra unui război distructiv în Irak, în regiune şi în lume, transmite Reuters.
Abdul Mahdi a mai spus că omorârea celor doi reprezintă o violare masivă a suveranităţii Irakului şi că asasinarea comandantului Kata'ib Hezbollah - care deţinea o funcţie importantă şi în cadrul unei organizaţii-umbrelă a miliţiilor din subordinea guvernului - este considerată o agresiune împotriva ţării.
Atacul a fost condamnat şi de cei mai influenţi clerici irakieni, marele ayatollah Ali al-Sistani şi Muqtada al-Sadr, care au lansat, însă, apeluri la reţinere, în timp ce comandantul celei mai puternice miliţii irakiene, Organizaţia Badr, le-a cerut tuturor grupurilor irakiene să se unească, pentru a alunga forţele străine din ţară.
Ambasada Statelor Unite la Baghdad le-a spus cetăţenilor americani să părăsească de urgenţă Irakul, iar măsurile de securitate au fost întărite la instalaţiile militare americane şi britanice din întregul orient.
Uciderea lui Soleimani a fost condamnată şi de gruparea islamistă libaneză Hezbollah şi de Siria, unde generalul iranian a sprijinit forţele guvernamentale în războiul civil.
Franţa, Marea Britanie şi China au lansat apeluri la calm, iar Rusia a avertizat că tensiunile din Orient se vor accentua.
În sfârşit, în Statele Unite, republicanii au salutat uciderea lui Soleimani, în timp ce democraţii şi-au exprimat îngrijorarea pentru consecinţele acesteia.