Războiul din Ucraina: Aliaţii europeni se simt excluşi de la masa tratativelor
Statele Unite au început negocierile cu Moscova fără a se consulta cu aliaţi.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Februarie 2025, 18:37
Discuţia dintre preşedinţii american şi rus despre pacea din Ucraina i-a surprins pe aliaţii din NATO. Statele Unite insistă ca atât Ucraina, cât şi Rusia trebuie să facă anumite concesii şi consideră că aderarea Ucrainei la NATO este nerealistă, după cum spunea secretarul american al apărării.
Aliaţii europeni vor însă ca Ucraina şi Europa să fie parte a oricăror negocieri de pace şi se arată încrezători că ucrainenii vor fi membri ai alianţelor atlantice.
Corespondentul nostru Bogdan Isopescu revine de la Bruxelles cu detalii despre reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO.
Reporter: Schimbarea de poziţie a Statelor Unite în privinţa conflictului din Ucraina este extrem de clară, iar siguranţa cu care vorbea secretarul american al apărării, Pete Hegseth, trăda poziţia de forţă pe care o va avea în interiorul Consiliului şi în faţa aliaţilor. Statele Unite au început negocierile cu Moscova fără a se consulta cu aliaţii, iar Washingtonul spune fără ocolişuri că Donald Trump este singurul lider care poate să aducă pacea repede.
În aceste discuţii dintre Statele Unite şi Moscova, apartenenţa Ucrainei la NATO, dar şi integritatea sa teritorială par a fi elemente de negociere. Interesul Statelor Unite este strict pentru a încheia conflictul şi pentru o pace durabilă, pentru ca Rusia să nu pornească un altul în viitor.
Discursul secretarului general NATO, Mark Rutte, pare şi el schimbat, încercând să ajungă la un numitor comun între poziţiile diferite dintre alţii europeni şi Statele Unite. Aşa că, întrebat spre subiectul aderării Ucrainei la NATO sau despre eventuale concesii teritoriale, acesta ocoleşte răspunsul şi insistă pe ideea de pace durabilă.
Mark Rutte: Trebuie să ne asigurăm acum ca discuţiile să înceapă, ca Ucraina să fie într-o poziţie puternică la masa negocierilor şi pe faptul că pacea să fie durabilă. Nu trebuie să mai permitem să mai apară un conflict vreodată şi trebuie să ne asigurăm că Ucraina este protejată.
De partea cealaltă, aliaţii europeni se simt excluşi de la masa tratativelor prin demersul făcut de preşedintele american.
Germania îl condamnă pe Trump pentru că pare a fi făcut deja concesii Rusiei chiar înaintea negocierilor propriu-zise.
Franţa avertizează că nu trebuie să se ajungă la pace prin slăbiciune, iar Suedia spune că apartenenţa Ucrainei la NATO este un obiectiv asumat al alianţei.
Lituania atrage atenţia că Trump şi Putin nu pot găsi singuri soluţia pentru toţi sau pentru securitatea europeană, iar şeful diplomaţiei europene, Kaya Callas, invitată la Consiliu, afirmă că Uniunea va sprijini în continuare Ucraina dacă aceasta nu va accepta termenii negocierilor.
Europa şi Ucraina, spun aliaţii de pe continent, trebuie să fie parte a acestor negocieri.