Ratingul Belgiei, retrogradat cu două trepte
Agenția Moody's a retrogradat ratingul Belgiei la "Aa3", invocând deteriorarea condiţiilor de finanţare pentru statele din zona euro şi riscurile pentru creşterea economiei belgiene.
Articol de Bogdan Mihai, 17 Decembrie 2011, 14:16
Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus ratingul Belgiei cu două trepte, la "Aa3", relatează AFP.
Moody's a invocat deteriorarea condiţiilor de finanţare pentru statele din zona euro, riscurile pentru creşterea economiei belgiene şi coşul bugetar pe care l-ar putea avea salvarea unor bănci, printre care şi Dexia.
"Fragilitatea pieţelor datoriei publice este din ce în ce mai acuzată şi are şanse mici să înceteze înr-un viitor apropiat. Aceasta înseamnă un potenţial crescut de tensiuni privind finanţarea ţărilor din zona euro cu o datorie publică şi a nevoilor de refinanţare ca a Belgiei", a precizat agenţia într-un comunicat.
"Al doilea motiv al deciziei Moody's este mărirea considerabilă a riscurilor pe termen mediu pentru creşterea economică, dincolo de orice ajustare ciclică normală, în mica economie belgiană, foarte deschisă", a continuat agenţia.
Agenţia menţionează "apariţia unor noi riscuri care creează o incertitudine mai mare cu privire la implicaţiile angajamentelor condiţionale în favoarea sectorului bancar pentru finanţele statului".
Moody's plasase ratingul Belgiei sub supraveghere în octombrie.
Perspectiva este negativă, ceea ce înseamnă că agenţia ar putea reduce din nou ratingul.
Măsurile de promovare a creşterii economice, "necesare"
Și agenția Standard & Poor's avertizează liderii europeni cu privire la necesitatea adoptării de urgență a unor măsuri de creștere economică.
Liderii europeni "care se reunesc din summit în summit pentru a reglementa criza datoriilor din zona euro" ar trebui să înţeleagă că este necesar să adopte, de asemenea, măsuri de promovare a creşterii economice, a apreciat sâmbătă Jean-Michel Six, economistul-şef de la Standard & Poor's.
"Se impune o conştientizare mai puternică cu privire la necesitatea de a aborda creşterea", a declarat Jean-Michel Six, constatând că ultimul summit de criză din intervalul 8-9 decembrie, de la Bruxelles, a pus în umbră această problematică.
"O strategie în vederea revenirii creşterii economice, care trebuie să echilibreze neapărat redresarea finanţelor publice, reprezintă într-adevăr cele două picioare pe care Europa trebuie să ajungă să meargă", a mai spus Jean-Michel Six.
Zona euro este cufundată în criza datoriei suverane şi o mare parte din ţările membre ale acesteia se află sub presiunea pieţelor financiare pentru a-şi reduce datoria, dar, în acelaşi timp, activitatea economică încetineşte inevitabil, ameninţând să arunce o parte a continentului în recesiune, o situaţie care riscă să fie agravată de politicile de austeritate.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost prima care a atras atenţia la sfârşitul lunii noiembrie asupra faptului că "zona euro pare să treacă printr-o recesiune uşoară".
"Există o probabilitate foarte mare ca zona euro să cunoască o recesiune mai gravă decât cea pe care am prevăzut-o în scenariul nostru de bază. Estimăm la 40% probabilitatea unei recesiuni foarte severe care s-ar traduce printr-un an de declin al activităţii în loc de un semestru, iar aceasta este o diferenţă foarte mare", a comentat Jean-Michel Six.