Randamentul obligaţiunilor spaniole, la pragul critic
Randamentul mediu pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole a crescut până în apropierea pragului critic de 7%, considerat nesustenabil. Spania are şi cea mai mare rată a şomajului din Uniunea Europeană.
Articol de Răzvan Stancu, 17 Noiembrie 2011, 13:31
Joi, randamentul mediu pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole a crescut până la 6,975%, în apropiere de pragul critic de 7% considerat nesustenabil pe termen lung, potrivit AFP.
Trezoreria spaniolă a plătit cel mai mare randament pentru obligaţiunile guvernamentale pe 10 ani de la crearea euro.
Un randament ridicat semnalează că investitorii nu au încredere în capacitatea guvernului de a-şi rambursa datoriile.
Ultima operaţiune similară a avut un randament mediu de 5,433% rezultat în data de 20 octombrie.
Prima de risc a Spaniei, diferenţa dintre obligaţiunile spaniole pe 10 ani şi obligaţiunile similare emise de Germania, a atins joi un nivel record de 496 de puncte.
De asemenea, pe piaţa secundară randamentul pentru obligaţiunile spaniole pe 10 ani a ajuns la 6,73%, cel mai ridicat nivel de la crearea zonei euro.
Spania are cea mai mare rată a şomajului din Uniunea Europeană
Potrivit datelor furnizate de ministerul spaniol al muncii, în luna noiembrie a acestui an în s-a înregistrat o nouă creştere a cifrei şomajului, care a ajuns la peste 21%, de multă vreme cel mai ridicat din Europa.
Situaţia economică a Spaniei şi cifrele arată că ţara se îndreaptă spre recesiune, iar o uşoară recuperare în domeniul creării locurilor de muncă este prevăzută de Organizaţia Internaţională a Muncii abia în 2016.
Ca aproape în fiecare lună din ultimii 3 ani, rata şomajului a înregistrat un nou record, însă astăzi cifrele sunt mai rele şi amintesc de octombrie al anului 2008, când creşterea a fost de 192 de mii faţă de 134 de mii anul acesta.
Italia, dobânzile la împrumuturile externe au ajuns la 7%
Într-o situaţie similară cu a Spaniei se află de ceva timp şi Italia.
Dobânzile la împrumuturile externe au ajuns la 7%, la o zi după ce premierul italian Silvio Berlusconi a anunţat că va demisiona după aprobarea reformelor bugetare.
Este cea mai mare rată înregistrată de la înfiinţarea monedei euro, în anul 1999, nota BBC.
În trecut, o rată a dobânzii de 7% a forţat Portugalia, Grecia şi Irlanda să ceară ajutor financiar.
În prezent, în Italia, ratele la obligaţiunile pe 10 ani sunt cele mai mari din 1997, când moneda curentă a ţării era încă lira.
Pe termen scurt, acestea sunt şi mai mari, ceea ce înseamnă că Italia nu va putea să-şi achite datoriile în mai puţin de zece ani.
Până în 2012, ţara ar trebui să înapoieze 360 de miliarde de dolari din datoriilor acumulate.