R. Moldova și vecinătatea estică se confruntă în continuare cu presiuni
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări că România va sprijini în continuare cetățenii Republicii Moldova.
Articol de Carmen Gavrilă, 07 Septembrie 2021, 20:34
Republica Moldova și vecinătatea estică se confruntă în continuare cu presiuni de toate tipurile din exterior, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la Reuniunea Diplomației Române.
La discuții, ministrul moldovean de externe a insistat și el pe ideea de solidaritate a unei comunități de valori.
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări că România va sprijini în continuare cetățenii Republicii Moldova și a anunțat că în curând va avea loc o ședință comună a guvernelor din cele două țări, la care să fie semnat noul acord de asistență nerambursabilă.
Bogdan Aurescu: În ceea ce privește suma pe care o vom aloca noului acord, examinăm posibilitatea de a crește această sumă, cel puțin până la nivelul de 100 de milioane de euro, care era inițial prevăzut, până în prezent fiind cheltuiţi în jur de 32 de milioane de euro. Deci sunt disponibili aproape 68 de milioane de euro, dar sperăm să putem, dar fără a face aici un angajament formal definitiv, sper să putem să suplimentăm această sumă.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a explicat că țara sa a înregistrat în ultimii ani o creștere a corupției și a slăbiciunii statului și instituțiilor sale, de aceea reziliența a scăzut, inclusiv în fața efectelor de toate tipurile ale pandemiei.
El a spus că mandatul Guvernului este acum de reducere a corupției și de consolidare a instituțiilor, în pregătirea unor posibile viitoare crize.
La reuniune, și ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a explicat că reziliența a devenit o chestiune esențială, că Uniunea are nevoie de o capacitate mai bună de răspuns la crize, iar diplomația trebuie să aplice soluții multilaterale inovatoare.
La rândul său, secretarul general al Comunității Democrațiilor, Thomas Garrett, a spus că democrația și rezistența ei reprezintă cea mai bună armă în materie de securitate, chiar dacă regimurile autoritare încearcă să convingă că nu ar fi eficientă în situații de criză.