R. Moldova, liberă să exporte legume şi fructe în Rusia
Prim-vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a precizat că serviciul rus de supraveghere a producţiei agricole a acceptat lista de 140 de exportatori de fructe şi legume din Republica Moldova.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 21 Septembrie 2010, 12:22
Ministrul de economie din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, a anunţat marţi la Chişinău reluarea exporturilor de fructe, legume şi vinuri în Federaţia Rusă.
Acest lucru vine după o vizită întreprinsă săptămâna trecută la Moscova împreună cu liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, şi cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă, Igor Corman.
Toţi trei oficialii fac parte din Partidul Democrat şi în cadrul vizitei au semnat un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită, al premierului rus Vladimir Putin.
Prim-vicepremierul din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, a precizat că serviciul rus de supraveghere a producţiei agricole a acceptat lista de 140 de exportatori de fructe şi legume din Republica Moldova.
Aceştia vor avea dreptul să livreze pe piaţa rusească, după ce în luna august aceeaşi listă fusese respinsă de acelaşi serviciu.
În ceea ce priveşte exporturile de vinuri, care au fost parţial blocate de Rusia în luna iulie, Valeriu Lazăr a sugerat că exportatorii din Republica Moldova ar fi avut într-adevăr anumite probleme de calitate, asupra cărora însă Moscova ar fi pus un accent exagerat din cauza tensiunilor politice generate de unii lideri de la Chişinău.
O aluzie directă la preşedintele interimar Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal, care la 9 mai a refuzat să participe, la Moscova, la manifestările consacrate zilei victoriei URSS asupra fascismului şi a fi criticat Rusia pentru ocuparea Basarabiei la 28 iunie 1940.
"Pentru ei 9 mai e un lucru sfant. Şi când cineva pune la îndoială rolul Uniunii Sovietice şi în special al Federaţiei Ruse în acest măcel, ei reacţionează foarte. Foarte bolnăvicios, şi, credeţi-mă, eu îi înţeleg", a spus Valeriu Lazăr.
Acesta a mai spus că Rusia reacţionează la fel în momentul în care este acuzată că sunt ocupanţi.
"E dreptul lor să reacţioneze. Şi de aici vine şi nivelul scăzut de toleranţă la abaterile de calitate. Eu cred că noi am reuţit acum să scoatem aceste animozităţi", a mai spus Valeriu Lazăr.
Exporturile în Rusia cresc, în UE scad
Ministrul economiei din Republica Moldova a mai declarat că în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu oficialii ruşi responsabili de segmentul economic, a reuşit să repună Republica Moldova pe agenda factorilor de decizie de la Moscova.
Valeriu Lazăr a mai subliniat şi faptul că în pofida tensiunilor, în plan comercial volumul tranzacţiilor cu Rusia creşte.
"Conform totalurilor pe şapte luni ale acestui an ponderea Rusiei în total comerţ exterior este de 18 la sută, dacă vorbim de dinamică, atunci în şapte luni exporturile în Rusia au crescut cu peste 25 la sută", a precizat ministrul de economie de la Chişinău.
Acesta a adăugat că spre dezamăgirea lor, exporturile în Uniunea europeană sunt în scădere, iar principalul partener al Republicii Moldova este România.
"În şapte luni, regretabil, dar avem o descreştere de 13 la sută. Ceea ce înseamnă că rolul Federaţiei Ruse în această conjunctură internaţionale este destul de mare", a explicat Valeriu Lazăr.
Un comunicat al ministerului agriculturii din Republica Moldova anunţă luni că şi ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus.
Comunicatul mai precizează că odată cu deblocarea exportului de legume şi fructe, săptămâna aceasta la Chişinău va veni un grup de specialişti ai serviciului rus de supraveghere a producţiei agricole pentru a examina activitatea întreprinderilor moldoveneşti exportatoare pe piaţa rusă.