R. Moldova: Judecătorii Curții Constituționale "acuză presiuni"
Judecătorii Curții Constituționale a Republicii Moldova atrag atenția că sunt supuși la presiuni, după ce președintele Igor Dodon a insinuat că instanța ar fi influențată politic.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 28 Aprilie 2020, 13:42
Judecătorii Curții Constituționale a Republicii Moldova atrag atenția că sunt supuși la presiuni, după ce președintele Igor Dodon a insinuat că instanța ar fi influențată politic.
Igor Dodon a reacționat întrucât, ca urmare a unei sesizări a opoziției, Curtea urmează să stabilească legalitatea unui acord de împrumut de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.
Judecătorii Curții Constituționale de la Chișinău atenționează că declarațiile din ultimele zile ale unor înalți demnitari la adresa lor afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova.
De asemenea, ei subliniază că presiunile de orice natură sunt inacceptabile.
Magistrații au reacționat astfel la declarațiile recente ale președintelui Igor Dodon după ce Curtea a decis suspendarea aplicării acordului de împrumut cu Federația Rusă până la luarea unei hotărâri, la sesizarea deputaților din opoziție.
Igor Dodon a declarat săptămâna trecută că, în cazul în care Curtea Constituțională va anula acordul de finanțare de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă, judecătorii se vor face responsabili de faptul că nu vor mai putea fi achitate pensii și salarii, fapt catalogat de experții de opoziție ca fiind un act de şantaj asupra magistraților.
Menţionăm că banii promiși de Moscova ar urma să fie utilizaţi pentru proiecte de infrastructură și nu sunt destinați cheltuielilor bugetare.
Acordul de împrumut este în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și implică riscuri majore pentru securitatea statului, a atenționat în acest context lidera opoziției de la Chișinău, fostul prim-ministru Maia Sandu.
Ea a sesizat Procuratura Anticorupție, pentru a fi trase la răspundere penală persoanele care au negociat și semnat un asemenea acord, prin care Republica Moldova își poate pierde /de fapt/ independența economică, deoarece datoriile unor companii private se pot transforma în datorii ale Republicii Moldova față de Federația Rusă.
(RS)