R. Moldova: Al doilea tur al alegerilor locale
Principala miză a scrutinului este Primăria Capitalei, unde se repetă confruntarea de anul trecut dintre candidatul socialiştilor, Ion Ceban, şi cel al Blocului pro-european ACUM.
Articol de Corneliu Rusnac, Radio Chişinău, 03 Noiembrie 2019, 09:18
Secţiile de vot se deschid, la această oră, în Republica Moldova, pentru al doilea tur al alegerilor locale, marcate în primul tur de un dezinteres record al electoratului.
Principala miză a scrutinului este Primăria Capitalei, unde se repetă confruntarea de anul trecut dintre candidatul socialiştilor, Ion Ceban, şi cel al Blocului pro-european ACUM, Andrei Năstase.
Corespondenţă din Chişinău - Reporter: Corneliu Rusnac - Cei mai mulți candidați în turul doi, 180, îi are Partidului Socialiștilor, apropiat președintelui Igor Dodon.
El este urmat de Partidul Democrat, aflat până în iunie la putere, cu 175 de candidați, și Blocul ACUM, în prezent partener de coaliție cu socialiștii, cu 167 de candidați. 85 dintre candidații rămași în cursă sunt independenți. Marea miză a acestui scrutin este Chișinăul, unde tradițional deja în turul doi se confruntă reprezentanți ai dreptei și ai stângii politice. Socialistul Ion Ceban, care a fost consilier municipal în ultimii patru ani, a obținut 40% din voturi în primul tur, iar Andrei Năstase, unul din liderii Blocului ACUM, 31%.
Mai mulți candidați de dreapta care au participat la primul tur și-au îndemnat alegătorii să îl voteze în cel de-al doilea tur pe Andrei Năstase. Cei doi s-au mai confruntat și la alegerile din iunie anul trecut; atunci a învins Andrei Năstase, dar rezultatele scrutinului au fost invalidate de instanța judecătorească. Din cei 514 primari aleși în primul tur, 190 sunt ai Partidului Democrat, 123 ai socialiștilor 81 ai Blocului ACUM și 63 independenți. Cele mai multe mandate de consilieri locali au fost obținute de Partidul Socialiștilor. Secțiile de votare se deschid la ora 7:00, iar procesul de vot se încheie la ora 21:00. La primul tur prezența la urne a fost de 41,7%, cea mai mică la un scrutin local din istoria Republicii Moldova