"Provocarea momentului" pentru Europa
Preşedintele CE a subliniat că, dacă instrumentele puse la punct de europeni în ultimul timp ar fi existat înainte de criză, zona euro ar fi făcut faţă acesteia mult mai uşor.
07 Mai 2013, 16:06
Uniunea Europeană vrea să meargă dincolo de răspunsul pe termen scurt la criza economică şi să îmbunătăţească intergrarea monetară şi economică, iar, pe termen lung, politica statelor membre, astfel încât să fie evitate noi crize şi să fie recâştigată încrederea cetăţenilor.
Principalele instituţii europene pun la punct propunerile pe această temă, iar Comisia Europeană a lansat astăzi o dezbatere.
Criza economică şi financiară a ultimilor ani a arătat că arhitectura Uniunii Economice şi Monetare, pe baza căreia funcţionează zona euro, este depăşită şi, că, într-un context economic mondial schimbat este nevoie de o adaptare a instrumentelor de care dispune Uniunea Economică şi Monetară. În acest sens şi-a îndreptat pledoaria preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care a susţinut că europenilor nu trebuie să le fie ruşine cu felul în care au răspuns crizei economice şi financiare din ultimii ani.
Prevenirea şi depăşirea crizelor
Însă, realitatea a demonstrat că este nevoie de o uniune economică şi monetară aprofundată a cărei soliditate să permită pe viitor prevenirea şi depăşirea fără probleme a crizelor.
Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că, dacă instrumentele puse la punct de europeni în ultimul timp ar fi existat înainte de criză, zona euro ar fi făcut faţă acesteia mult mai uşor.
Preşedintele Barroso a enumerat înfiinţarea Mecanismului European de Stabilitate, care oferă împrumuturi ţărilor cu probleme financiare; Semetrul European de Coordonare a Politicilor Economice ale Statelor Membre; Mecanismul Unic de Supraveghere a Băncilor şi viitorul Mecanism de Lichidare a Băncilor, ca şi reforma, considerată crucială, a Sistemului European de Statistică.
"Uniunea Monetară, Uniunea Bancară şi Uniunea Politică trebuie să evolueze împreună, în perspectiva viitoarei dezvoltări a Uniunii Economice şi Monetare, pentru că, dacă actuala criză a clarificat un lucru, acesla este că guvernanţa economică, legitimitatea democratică şi angajamentele luate la nivel social trebuie să meargă mână-n mână.
"Acest lucru poate fi realizat doar printr-o dezbatere publică fundamentală, despre cât de departe vrem să mergem, fără o integrarea politică la nivelul Uniunii şi cât de departe vrem şi suntem capabili să ajungem, fără a reforma instituţiile politice ale Uniunii Europene", a precizat José Manuel Barroso. El consideră că aceasta este provocarea momentului pentru Europa şi că este vorba despre o provocare formidabilă.