Protestele din Bucureşti, ''cele mai violente din 2004''
Agenţiile de presă internaţionale notează că protestele au izbucnit din cauza măsurilor de austeritate din ultimii doi ani, fiind cele mai grave de la preluarea puterii de către preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Beatrice Brăileanu, 16 Ianuarie 2012, 12:54
Presa internaţională de duminică şi luni relevă că manifestaţiile din România au intrat în a patra zi, fără a da semne de atenuare, iar protestatarii cer demisia preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate.
BBC a relatat că deşi protestele din România au început în sprijinul lui Raed Arafat, ele s-au extins pentru a manifesta nemulţumirea generală faţă de politicile guvernului.
În opinia postului britanic demisia popularului oficial din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii a fost un catalizator improbabil al demonstraţiilor.
Medicul de origine palestiniană a venit în România în anii 1980 şi este o figură binecunoscută şi mult apreciată, ca urmare a schimbărilor concrete pe care le-a făcut pentru a ameliora serviciile de urgenţă, relatează Nick Thorpe de la BBC.
Guvernul român a convocat o reuniune de urgenţă duminică târziu pentru a discuta despre protestele violente care nu au arătat niciun semn de atenuare, după ce demonstranţii furioşi au aruncat pietre şi torţe incendiare împotriva jandarmilor, la Bucureşti, scrie New York Times, care preia Associated Press.
Protestele, care au intrat în a patra zi duminică, sunt cele mai grave de la preluarea puterii de către preşedintele Traian Băsescu, în 2004 şi sunt rezultatul frustrării privind reducerile salariale din sectorul public, ale pensiilor, impozitele mai mari, nepotismul în instituţiile de stat şi corupţia larg răspândită.
Deşi protestele au început în sprijinul lui Raed Arafat, care a demisionat marţi în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă, furia a fost îndreptată în special împotriva preşedintelui cândva popular.
Demonstranţii au strigat: "Guvernul mafiot ne-a furat tot ce aveam!" şi "Ieşi afară, javră ordinară!"
Proteste "după măsuri nepopulare"
Manifestaţiile de la Bucureşti, "cele mai grave de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu", sunt "rezultatul nemulţumilor crescânde faţă de reducerea salariilor din sectorul public, eliminarea beneficiilor, majorarea impozitelor şi corupţia tot mai răspândită", citim şi în Washington Post.
CNN notează că unele dintre sutele de persoane care au demonstrat duminică în Piaţa Universităţii au cerut dreptate şi au acuzat guvernul şi măsurile de austeritate pentru standardele lor de trai sărace.
Românii care au făcut declaraţii pentru CNN au menţionat nesiguranţa financiară, faptul că pensionarii îşi împart veniturile modeste cu copiii şomeri, că li s-a cerut la spital să plătească pentru medicamente, seringi şi bandaje, că şomajul forţează membri de familie să se despartă pentru a munci în străinătate, iar copiii cresc acasă fără părinţii lor.
Protestatarii au blocat traficul, au fluturat steaguri cu partea din centru ruptă pentru a simboliza revoluţia din 1989 şi au purtat înscrisuri cu ''Libertate'' şi ''Jos Băsescu''.
CNN mai aminteşte şi că protestele urmează după mai multe măsuri nepopulare luate de guvern în ultimii doi ani.
Protestatarii şi-au exprimat furia faţă de măsurile de austeritate, dar şi faţă de nepotism şi corupţia larg răspândită, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, notează şi Deutsche Welle.
Protestele au escaladat în week-end deşi Traian Băsescu a retras proiectul de lege privind reforma sănătăţii, care practic a fost declanşatorul acestor manifestaţii.
Deutsche Welle aminteşte că guvernul a pus în aplicare măsuri de austeritate dureroase, care au crescut TVA-ul şi au redus salariile bugetarilor, ca parte a unui acord de ajutor de doi ani cu FMI.
"Lupte de stradă" la Bucureşti
Principalele cotidiene germane şi pagina de internet a postului austriac public de televiziune ORF consemnează luni, la rândul lor, că peste o mie de persoane au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte oraşe din România pentru a protesta împotriva programului riguros de austeritate intrat în vigoare în ţară în urmă cu doi ani.
Deşi protestele anti-austeritate au început paşnic, printre mulţimea de oameni s-au amestecat şi suporteri de fotbal, dornici de violenţă, susţin reprezentanţii guvernului, potrivit ORF.
Demonstranţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, scrie Der Spiegel, subliniind că protestele împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi politica de austeritate dusă de guvern s-au transformat la Bucureşti în adevărate lupte de stradă.
Demonstraţiile s-au îndreptat nu numai împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernul Boc, dar şi împotriva şefului statului Traian Băsescu, căruia i se atribuie un comportament autoritar.