Protestele continuă în Egipt
În pofida mobilizării armatei şi a numeroaselor restricţii de circulaţie, tensiunea nu a scăzut pe străzile Egiptului, mii de oameni continuând să protesteze la Cairo şi în marile oraşe.
Articol de Mihaela Mihai, 31 Ianuarie 2011, 08:25
Protestele continuă în Egipt, unde numeroşi demonstranţi şi-au petrecut noaptea în centrul capitalei Cairo pentru a cere demisia preşedintelui Hosni Mubarak.
Pe de altă parte, şeful statului a cerut guvernului să ia măsuri de promovare a democraţiei şi restaurare a încrederii.
Într-o declaraţie citită duminică seara la televiziune, după o întrevedere cu noul premier, preşedintele egiptean Hosni Mubarak a cerut guvernului să promoveze democraţia prin reforme politice şi constituţionale şi să ia măsuri pentru restabilirea încrederii şi a stabilităţii.
Nu în ultimul rând, Hosni Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani, a solicitat executivului să lupte "într-o manieră decisivă împotriva tuturor formelor de corupţie".
Pe stradă, însă, tensiunea nu a scăzut şi, în pofida mobilizării armatei şi a numeroaselor restricţii de circulaţie, mii de oameni au continuat să protesteze la Cairo şi în marile oraşe.
Reuters relatează că, în capitală, au stat toată noaptea în piaţa centrală a oraşului, pentru a cere demisia preşedintelui.
Pe unul din banerele afişate de demonstranţi se putea citi "Armata trebuie să aleagă între Egipt şi Mubarak".
Mohamed el-Baradei cere demisia lui Hosni Mubarak
Duminică li s-a alăturat protestatarilor şi Mohamed el-Baradei, fost preşedinte al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, desemnat de opoziţia egipteană să poarte negocieri cu autorităţile.
El a promis oamenilor o nouă eră şi i-a cerut lui Hosni Mubarak să demisioneze.
"Cred că este foarte clar pentru toată lumea din Egipt că Mubarak trebuie să plece. Pasul următor este formarea unui guvern de uniune naţională, apoi trebuie pregătită calea pentru o nouă constituţie şi pentru alegeri libere", a declarat Mohamed el-Baradei.
După şase zile de proteste au fost ucişi 150 de oameni şi alţi mii au fost răniţi.
Duminică nu au mai fost semnalate confruntări violente, dar corespondentul BBC a remarcat faptul că în prima zi a săptămânii de muncă numeroase magazine şi mici afaceri au rămas închise, iar accesul la internet nu a fost întotdeauna cel mai bun.
De asemenea, s-au organizat patrule pentru a preveni furturile.