Proteste violente la Atena
Premierul Greciei, George Papandreou, discută cu cel mai mare partid de opoziţie, Noua Democraţie, despre crearea unui guvern de unitate naţională, după violenţele din timpul demonstraţiilor de la Atena.
Articol de Paul Poteraşi, 15 Iunie 2011, 16:55
Premierul Greciei, George Papandreou, discută la Atena cu cel mai mare partid de opoziţie, Noua Democraţie, despre crearea unui guvern de unitate naţională.
Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democraţie, ar putea să îl sprijine pe premier să adopte noul pachet de măsuri de austeritate, dar numai cu anumite condiţii, una dintre acestea fiind demisia premierului, transmit corespondenţii BBC.
Anterior, au zbucnit încăierări în timpul demonstraţiilor antiguvernamentale de la Atena.
Forţele de ordine din Atena au recurs la gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor adunaţi în faţa clădirii parlamentului, pentru a protesta împotriva noilor măsuri de austeritate stabilite de guvern, transmite BBC.
Protestatarii greci au aruncat cu pietre şi iaurt spre poliţiştii postaţi în faţa clădirii legislativului, unde deputaţii aveau programată o dezbatere asupra noului plan de economii şi reduceri vizând scăderea deficitului bugetar şi salvarea Greciei de la faliment.
Potrivit unor surse din poliţia elenă, şapte persoane au fost rănite în urma confruntărilor dintre un grup format din 200 de protestatari şi poliţişti, în apropiere de Parlamentul din Atena, transmite AFP.
Printre răniţi figurează un poliţist, a declarat sursa citată.
De asemenea, manifestanţii greci au aruncat miercuri bombe incendiare înspre clădirile care găzduiesc sediul ministerului de finanţe din Piaţa Syntagma din Atena, în paralel înregistrându-se ciocniri cu forţele de ordine, transmite Reuters.
Video: Ciocniri între protestatari şi forţele de ordine în faţa parlamentului de la Atena.
Potrivit martorilor oculari, aproximativ 15 poliţişti s-au confruntat cu manifestanţii, zona din faţa intrării principale a clădirii fiind cuprinsă de flăcări.
Ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi s-au înregistrat şi în faţa unei alte clădiri a ministerului de finanţe, aflată tot în Piaţa Syntagma.
Mii de oameni i-au parte la o grevă generală, a treia din acest an în Grecia.
Porturile, transportul public şi băncile sunt grav afectate de greva principalelor sindicate din domeniul public şi din cel privat.
Premierul George Papandreou caută sprijin pentru a impune un nou program de austeritate ce va intra în vigoare în perioada 2012-2015 şi care vizează obţinerea a 28 de miliarde de euro.
Pentru ca Grecia să primească următoarea tranşă de împrumut acordată de FMI şi UE, parlamentul elen trebuie să adopte planul de auteritate până la sfârşitul lunii iulie.
Companiile de stat s-au alăturat protestelor, în vreme ce spitalele oferă doar servicii de urgenţă.
Cu toate acestea aeroporturile funcţionează normal după ce controlorii de trafic au renunţat la greva lor.
Grecia retrogradată de S&P
Agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume, agenţia reiterând avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca incapacitate de plată.
Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default şi mai slab decât cele atribuite Pakistanului şi Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind încă izolată pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată.
Guvernul grec a precizat că scăderea ratingului de către S&P ignoră eforturile acestora de a asigura finanţarea.
Agenţia de evaluare Standard & Poor's a mai retrogradat miercuri ratingurile băncilor elene National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, cu activităţi în România, cu trei trepte, la "CCC", categoria "extrem de speculativ".
Ratingurile pentru credite pe termen lung au fost coborâte de la "B" (categoria "speculativ ridicat") la "CCC", cu perspectivă negativă, potrivit unui comunicat al S&P.
Această perspectivă reflectă posibilitatea ca băncile să fie retrogradate din nou, dacă agenţia consideră că este probabilă intrarea instituţiilor financiare respective, conform criteriilor S&P, în incapacitate de plată.
Calificativul "CCC" este chiar deasupra categoriei de default cu perspective reduse de recuperare ("CCC-" până la "C") şi cu patru trepte deasupra ratingului "D", ultimul de pe scara de evaluare a S&P, atribuit în situaţii de incapacitate de plată.