Proteste violente în Kazahstan
Kazahstanul a cerut ajutorul Rusiei și aliaților acesteia pentru a pune capăt revoltelor populare.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Ianuarie 2022, 07:57
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Kazahstanul a cerut ajutorul Rusiei și aliaților acesteia, pentru a pune capăt revoltelor populare, care par să fie scăpate de sub control.
Protestele s-au declanșat în urma unor scumpiri, dar revendicările manifestanților au devenit politice, pe măsură ce situația s-a deteriorat.
În țară a fost decretată starea de urgență, după ce mai multe clădiri guvernamentale au fost incendiate.
Reporter: Cătălin Gomboș - ”Kazahstanul a cerut ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitate Colectivă, a anunțat aseară președintele Kassym-Jomart Tokayev, într-un discurs televizat în care a afirmat că bande de teroriști antrenați în afara țării au capturat clădiri, obiective de infrastructură, armament și cinci avioane, inclusiv unele străine. Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă este o alianță militară din care fac parte Rusia, Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul și Tadjikistanul. Premierul armean, Nikol Pașinian, a declarat că organizația va trimite în Kazahstan forțe de menținere a păcii, pentru a răspunde la amenințări la adresa securității și suveranității Kazahstanului, cauzate de un amestec din afară. Nici Tokayev și nici Pașinian nu au prezentat vreo probă privind acest presupus amestec și nu au spus cine ar fi forțele străine. În Rusia, Statele Unite au fost acuzate că s-ar fi aflat în spatele protestelor din Kazakhstan, dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că afirmațiile sunt absolut false și fac parte în mod clar din manualul standard de dezinformare al Rusiei. Protestele au izbucnit din cauza creșterii prețului la gaz, însă revendicările manifestanților au devenit rapid politice și l-au vizat în principal pe fostul președinte Nursultan Nazarbaev, care a condus țara de la destrămarea URSS până în urmă cu doi ani, când i-a transferat puterea lui Tokayev, un apropiat al său. Nazarbaev și familia sa au rămas însă extrem de influenți. După declanșarea protestelor Guvernul a fost demis, dar acest lucru nu a calmat manifestanții. În violențele de până acum,ar fi fost uciși 10 membri ai forțelor de securitate. Nu există informații despre pierderi în rândul protestatarilor.”