Proteste pro-europene la Kiev
Noi confruntări au avut loc astăzi la Kiev, între poliţişti şi manifestanţii pro-europeni care au încercat să blocheze sediul guvernului.
25 Noiembrie 2013, 19:44
Manifestanţii pro-europeni au cerut demisia premierului, pentru decizia de a opri negocierile pentru un acord de asociere cu UE.
Oficialii de la Bruxelles îşi arată în continuare disponibilitatea de a semna acest document, dar doar dacă va fi bilateral, fără includerea Rusiei în negocieri, aşa cum cer autoriţăţile ucrainene.
La protestele de la Kiev, care au adunat ieri cei mai mulţi manifestanţi de la "revoluţia portocalie" pro-occidentală din 2004, s-a alăturat şi opoziţia ucraineană, care promite că manifestaţiile vor continua până la semnarea de către autorităţile ucrainene a acordului de asociere cu UE.
Una din condiţiile Bruxelles-ului pentru semnarea unui acord cu Ucraina a fost eliberarea din închisoare a Iuliei Timoşenko pentru a se trata în străinătate.
Oferta de aderare "este încă valabilă"
Figură emblematică a opoziţiei şi fost premier, Iulia Timoşenko - încarcerată pentru şapte ani, din 2011, în urma aşa numitei "afaceri a gazelor ruseşti", care se consideră că a prejudiciat grav economia ucraineană - a anunţat într-o scrisoare deschisă că acceptă să rămână după gratii dacă ţara sa semnează acordul de asociere cu UE.
"Mama mea ar putea să moară", susţine însă fiica Iuliei Timoşenko, făcând apel la ajutorul Angelei Merkel de a cere în continuare Parlamentului de la Kiev transferul în străinătate pentru îngrijiri medicale.
Cu toate că Ucraina a anunţat că renunţă să mai negocieze un acord de asociere cu UE, oferta este încă valabilă, afirmă preşedinţii Comisiei şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi Herman van Rompuy.
Ei critică însă, într-un comunicat de presă comun, poziţia Rusiei şi susţin că argumentele pe termen scurt nu trebuie să prevaleze faţă de beneficiile pe termen lung pe care ar putea să le aducă acest parteneriat.
"Dezaprobăm ferm poziţia Rusiei în această chestiune şi precizăm că strângerea relaţiilor cu UE nu afectează deloc relaţiile dintre ţările Parteneriatului Estic şi alţi vecini de-ai lor, cum ar fi Rusia", spune purtătoarea de cuvânt a UE, Pia Hansen.
Alternativa prezentată de Moscova, care s-a opus semnării documentelor, este Uniunea Vamală cu Belarus, Kazhstan şi Federaţia Rusă.