Proteste în Franţa împotriva reformei legii pensiilor
Ca răspuns la intenţia guvernului de a adopta reforma legii pensiilor, sindicatele din Franţa pregătesc noi proteste, mizând pe un număr de peste cinci milioane de persoane.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 23 Septembrie 2010, 08:37
Francezii sunt nemulţumiţi de reforma legii pensiilor. În ciuda declaraţiilor oficialităţilor de la Paris că nu vor da înapoi de la această decizie, sindicatele îşi mobilizează membrii şi simpatizanţii pentru a doua oară în această lună.
Preşedintele Nicolas Sarkozy, a cărui cotă de popularitate a scăzut la 32% potrivit celor mai recente sondaje, trebuie să facă faţă unui nou protest al francezilor împotriva schimbării sistemului de pensii.
Proiectul de lege, unul dintre cele mai importante din mandatul său, a fost votat deja de Adunarea Naţională şi va intra în dezbaterea Senatului la începutul lui octombrie.
Francezii sunt nemulţumiţi de intenţia guvernului de a prelungi vârsta minimă legală de pensionare de la 60 la 62 de ani, chiar dacă aceasta va rămâne în continuare una dintre cele mai mici din Europa.
În grevă vor intra funcţionarii publici, sindicatele mizând pe un număr de peste cinci milioane de persoane.
Mobilizarea va avea loc în rândul angajaţilor din justiţie, din aviaţia civilă, din şcoli, facultăţi, spitale, industrie, bănci, în rândul agenţilor comerciali şi al personalului din mass-media publice.
Astfel, au fost depuse preavize de grevă la France Television şi la Radio France, perturbări importante ale programelor fiind anticipate la cunoscutele posturi France Inter, France Info sau France Culture.
Este posibil ca vineri, din cauza grevei de joi, unele cotidiane naţionale să nu poată apărea în chioşcuri.
Alte sectoare care ar putea fi afectate de grevă sunt poşta, telecomunicaţiile şi muzeele.
"Nu facem sindicalism de salon. Avem răspunderea de a crea toate condiţiile pentru a fi auziţi", au declarat lideri sindicali care afirmă că trei francezi din patru nu sunt de acord cu reformarea sistemului de pensii.
Ei speră ca mobilizarea să fie cel puţin la fel de masivă ca cea din 7 septembrie, când au fost contabilizate 213 manifestaţii şi peste 2,5 milioane de protestatari în toată Franţa.
Guvernul însă, chiar dacă este deschis pentru negocieri punctuale, nu are în vedere să dea înapoi de la reforma pe care o consideră inevitabilă pentru acoperirea deficitului din sistem.