Proteste în Franţa faţă de reforma procedurii penale
În Franţa, avocaţi, magistraţi, grefieri şi personal din închisori avertizează că reforma procedurii penale ar reprezenta o atingere adusă independenţei justiţiei.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 09 Martie 2010, 13:14
În Franţa, pe 9 martie, este Ziua naţională a justiţiei.
Şi tot pe 9 martie, în justiţia din Hexagon este consemnată o premieră - 20 de organizaţii au făcut apel la o grevă unitară, urmând ca în tribunale să nu fie judecate decât cauzele cele mai urgente, precum cele referitoare la detenţie.
Totodată, sub sloganul „Justitie moartă”, avocaţi, magistraţi, grefieri şi personal din închisori vor mărşălui, după-amiază, pe străzile Parisului.
Ei protestează faţă de reforma procedurii penale, considerată o atingere adusă independenţei justiţiei, faţă de reducerile de personal odată cu modificarea hârtii judiciare a Franţei, dar şi faţă de fondurile considerate insuficiente.
În opinia sindicatelor, dorinţa executivului de a desfiinţa funcţia de judecător de instrucţie - magistrat al cărui rol este să întreprindă o anchetă ce poate sau nu, apoi, să se concretizeze într-un proces - pune în lumină, potrivit unui comunicat, "voinţa puterii politice de a controla afacerile sensibile sau jenante pentru guvernanţi”.
În privinţa fondurilor, în 2009, celor 1.100 de jurisdicţii şi 194 de închisori le-au fost alocate 6,6 miliarde de euro. Consiliul Europei a plasat Franţa pe locul 35 (din 43) la capitolul - efort în favoarea justiţiei proporţional cu bogăţia naţională - în urma Moldovei sau a României, precizează presa franceză.