Proteste în faţa sediului guvernului bulgar
Mii de oameni s-au adunat în faţa sediului guvernului bulgar pentru a protesta faţă de numirea lui Delian Peevski în funcţia de director al Agenţiei pentru Securitatea Naţională.
Articol de Sorin Solomon, 14 Iunie 2013, 20:49
Mii de oameni s-au adunat vineri în faţa sediului guvernului bulgar pentru a protesta faţă de numirea lui Delian Peevski în funcţia de director al de director al Agenţiei de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS).
Manifestanţii au pancarte pe care scrie "Jos MRF" (Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi) şi "Anulaţi alegerile parlamentare", conform sitului agenţiei de presă Novinite.
De asemenea, sunt scandate sloganuri ofensatoare la adresa lui Delian Peevski.
Conform site-ului Novinite.com, proteste similare sunt anunţate şi în oraşele Varna, Plovdiv, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora şi Ruse.
La iniţiativa premierului Plamen Oreşarski, Parlamentul bulgar a aprobat vineri numirea lui Delian Peevski, un deputat din cadrul partidului minorităţii turce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi la conducerea DANS. Numirea a fost susţinută şi de parlamentarii Partidului Socialist.
Protestele sunt susţinute şi de formaţiunea de dreapta Democraţi pentru o Bulgarie Puternică, aflată în opoziţie.
Vizita preşedintelui bulgar la inaugurarea podului Vidin-Calafat, anulată
Decizia de numire în funcţie a lui Peevski este contestată şi de partidul fostului premier Boiko Borisov - Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei.
Preşedintele Rosen Plevneliev şi-a anulat participarea la inaugurarea Podului Calafat-Vidin, denunţând decizia Parlamentului de numire a unui "mogul controversat" la conducerea DANS.
Decizia anulării participării preşedintelui bulgar la ceremonia de inaugurare intervine în urma numirii, vineri, a controversatului deputat bulgar Delian Peevski la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS) a Bulgariei, politicianul fiind criticat mai ales pentru rolul pe care familia sa îl joacă în mass-media.
Deputatul în vârstă de 32 de ani, membru al partidului minorităţii musulmane , nu are deloc experienţă în domeniul serviciilor secrete, conform Agerpres.
Mama sa, Irena Krasteva, deţine şase ziare, o televiziune şi mai multe portaluri de internet, precum şi cea mai mare companie de distribuţie a presei.
Unele ONG-uri suspectează o participare nedeclarată a acestui grup la alte organisme mass-media şi avertizează asupra 'unei concentrări mediatice' ilegale.
Cu toate acestea, Parlamentul de la Sofia a avizat vineri această nominalizare surprinzătoare de către premierul Plamen Oreşarski, care l-a determinat şi pe preşedintele Rosen Plevneliev să reacţioneze.
Acesta din urmă a convocat pentru data de 20 iunie o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională, ce reuneşte reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi ai guvernului