Protest împotriva "limbii moldoveneşti" la Chişinău
Câteva sute de persoane au protestat, la Chişinău, împotriva menţinerii articolului 13 în Constituţia Republicii Moldova care spune că limba de stat a ţării este limba moldovenească.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 31 August 2011, 08:09
Iniţiatorii acţiunii, doi tineri care îşi fac studiile la Bucureşti, susţin că articolul 13 din Constituţie este o eroare deoarece denumirea corectă a limbii vorbite în Republica Moldova este limba română.
Dorin Geambă, unul dintre organizatori, spune că "ştiinţific corect limba pe care o vorbim este limba română şi nu limba moldovenească. Limba moldovenească este o eroare introdusă special de guvernul agrarian din anii '94 special ca să ne decapiteze ca societate şi să-i marginalizeze pe toţi cei care îşi asumă identitatea românească".
În acelaşi timp, participanţii la protest au cerut guvernului printr-un demers oficial anularea recentei decizii de excludere a Istoriei românilor din şcoli.
Protestul a fost organizat în ajunul sărbătorii "Limba noastră cea română" marcată în fiecare an, după ce la 31 august 1989 parlamentul de atunci a adoptat legislaţia lingvistică ce stipula renunţarea la grafia chirilică folosită în perioada sovietică şi trecerea la grafia latină şi spunea că limba vorbită în Republica Moldova este limba română.
După proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991, româna a fost declarată limbă oficială alături de alte simboluri oficiale de inspiraţie românească, precum imnul naţional "Deşteaptă-te române" şi tricolorul, pentru ca în 1994 prin Constituţia adoptată de noua majoritate agrariană nostalgică, venită în acel an la putere, să se revină la denumirea oficială din perioada sovietică, cea de limbă moldovenească.
În acest an pentru prima dată "Ziua limbii române" a fost sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului.
Anul acesta, 166 de parlamentari din România au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept "Ziua limbii române" care a fost marcată de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate limbii române.
Marţi seară manifestările au început la Chişinău printr-un concert organizat de primărie la Palatul Naţional.
Miercuri, pe parcursul întregii zile vor avea loc depuneri de flori şi manifestări culturale, iar acţiunea va culmina cu două concerte mari care vor începe seara simultan la Bucureşti şi Chişinău.
Institutul Cultural Român va derula caravane ale cărţilor care vor fi oferite bibliotecilor şcolare şi liceale din mai multe localităţi ale Republicii Moldova, urmând să fie donate peste 600 de titluri.