Propunere de compromis pentru evitarea unui "Brexit"
Preşedintele Consiliului European a prezentat ieri propunerile de reforme, în concordanţă cu cerinţele Marii Britanii, care altfel ameninţă cu părăsirea blocului comunitar.
03 Februarie 2016, 07:12
Preşedintele Consiliului European a prezentat ieri propunerile de reforme, în concordanţă cu cerinţele Marii Britanii, care altfel ameninţă cu părăsirea blocului comunitar.
Una din cele mai importante propuneri, inclusă în proiectul de acord, dă dreptul Londrei, dar şi celorlalte state, să anuleze ajutoarele sociale pentru imigranţii comunitari, timp de patru ani.
Înţelegerea finală ar urma să fie parafată la summitul din 18 februarie, cu acordul tuturor statelor membre.
În textul prezentat statelor membre, preşedintele Conisliului European, Donald Tusk, propune un mecanism de protecţie pentru a limita timp de patru ani ajutoarele sociale pentru europenii care vin să lucreze într-un alt stat membru.
Acest mecansim ar putea fi activat în cazul în care acel stat se confruntă cu un aflux mare de muncitori din alte ţări ale Uniunii Europene.
Cererea privind dreptul guvernelor de a suspenda ajutoarele sociale timp de patru ani este unul dintre cele mai grele puncte de pe agenda negocierilor dintre Londra şi Bruxelles privind reformarea Uniunii Europene, cerută de Marea Britanie, iar compromisul la care s-a ajuns a fost salutat de partea britanică.
Donald Tusk a propus şi o soluţie la cererea Londrei legată de moneda unică, şi anume ca statele care nu aparţin Zonei Euro să nu aibă drept de veto şi să nu poată întârzia deciziile considerate urgente, mai ales în situaţii de criză financiară.
În ceea ce priveşte consolidarea suveranităţii statelor membre, cerută de Marea Britanie, propunerea la care s-a ajuns este ca pentru a acorda mai multe puteri ţărilor Uniunii Europene să existe un sistem al cartonaşului roşu, ce va permite parlamentelor naţionale să blocheze proiectele legislative ale Comisiei Europene, cu condiţia ca cel puţin 55% dintre parlamentele naţionale să voteze împotriva respectivelor proiecte.
Dacă se va ajunge la consens, Marea Britanie ar putea organiza referendumul de apartenenţă la blocul comunitar în câteva luni, a anunţat premierul David Cameron, citat de Reuters, iar ministrul britanic de externe a precizat, la rândul său că nu se aşteaptă la reacţii negative din partea statelor membre.
Chiar şi în aceste condiţii, euroscepticii britanici, citaţi de presa internaţională, susţin că este greu să se ajungă la un acord final într-un timp atât de scurt şi că negocierile ar fi o pierdere de timp.