Proiectul de reformă a educaţiei în Spania, amânat
La Madrid, greva de joi pare să fi reuşit să amâne aprobarea proiectului de reformă a educaţiei.
10 Mai 2013, 14:36
Guvernul spaniol a anunţat că reforma nu e gata deoarece nu sunt definitivate detaliile privind consturile acesteia.
Joi, învăţământul din Spania a fost în grevă şi mii de persoane au ieşit în stradă împotriva reducerilor de buget şi a unei reforme acre va duce, spun sindicatele şi organizaţiile părinţilor la scăderea calităţii educaţiei publice.
Acest proiect nemulţumeşte atât o parte a guvernelor regionale, cât şi pe mulţi profesori şi pe mulţi părinţi.
Ei nu sunt de acord cu o serie de schimbări care ar putea intra în vigoare în anul şcolar 2014-2015 şi care ar însemna limitarea accesului la educaţia publică pentru elevii cu deficienţe sau săraci, permite mărirea numărului de copii în clase şi uniformizează sistemul în toate regiunile unde s-ar putea impune predarea în limba spaniolă, în detrimentul celorlalte limbi oficiale.
Potrivit proiectului, elevii se vor supune unor evaluări la finalul fiecărui ciclu de învăţământ şi vor avea examene specifice pentru detectarea precoce a problemelor de învăţare.
În plus, reforma propune anticiparea examenelor de admitere la şcoala profesională şi modificarea examenului de bacalaureat.
Ministerul urmăreşte mărirea numărului de ore de matematică, limbă spaniolă şi limbă engleză, dar lasă libertatea şcolilor să aleagă materiile pentru specializare.
Potrivit unor calcule, implementarea reformei ar costa 400 de milioane de euro şi obiectivele principale sunt îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi micşorarea ratei de abandon şcolar.
În Spania trăiesc şi studiază aproximativ 100.000 de copii români integraţi în şcolile spaniole, unde au avut parte de sprijin pentru învăţarea limbii şi adaptare.
Aceste facilităţi au dispărut o dată cu reducerile de bugete din educaţie, în valoare totală de aproape 7 milioane de euro în ultimii doi ani.