Proiect pentru o nouă Constituţie la Chişinău
Iniţiativa legislativă înaintată de Partidul Liberal din Republica Moldova prevede ca alegerea preşedintelui să se facă de către popor, iar limba oficială să fie limba română.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 22 Septembrie 2011, 17:53
Grupul parlamentar al Partidului Liberal din parlamentul de la Chişinău a înaintat legislativului în calitate de iniţiativă legislativă proiectul unei noi Constituţii a Republicii Moldova, care prevede alegerea preşedintelui direct de către popor şi spune că limba oficială este limba română, şi nu "limbă moldovenească", cum spune acum Legea Supremă.
Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că necesitatea adoptării noii Constituţii a apărut pe motiv că actuala Lege Supremă are mai multe carenţe care aduc blocaje serioase în societate.
Noul document, spune Mihai Ghimpu, a fost elaborat în 2010 de o Comisie specială cu participarea celor mai buni specialişti în domeniu.
Preşedintele Comisiei juridice din parlament, Victor Popa, a declarat că noua Constituţie prevede alegerea preşedintelui direct de către popor, ceea ce înseamnă renunţarea la actualul sistem de alegere a şefului statului de către deputaţi.
Proiectul are şi un capitol consacrat integrării europene.
Legea fundamentală spune explicit că limba oficială în Republica Moldova este limba română, înlocuind astfel sintagma de "limbă moldovenească" introdusă de guvernarea agrariană în actuala Constituţie în 1994.
Preşedintele Comisiei juridice din parlament a mai spus că la elaborarea noiii Constituţii s-a lucrat mai bine de patru luni.
Aceasta conţine 156 de articole, elaborate cu concursul experţilor europeni, inclusiv a celor din cadrul Comisiei de la Veneţia.
Acum două zile premierul Vlad Filat, preşedinte al Partidului Liberal Democrat, a declarat că vede adoptarea unei noi Constituţii ca una din cele mai bune soluţii de depăşire a impasului politic din Republica Moldova, când nu există o majoritate parlamentară de trei cincimi care să aleagă un şef de stat, iar alegerile anticipate riscă să intre într-un cerc vicios.
Vlad Filat a declarat însă că are în vedere elaborarea unui alt document decât cel elaborat de Comisia specială instituită de fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu şi care a fost joi înaintat în calitate de iniţiativă legislativă.