Procesul de pace arabo-israelian, în atenţia lui Barack Obama
După o întâlnire cu regele Abdullah al Iordaniei, preşedintele SUA Barack Obama a spus că este crucial ca israelienii şi palestinienii să reînceapă negocierile, pe baza soluţiei existenţei a două state.
18 Mai 2011, 11:21
Într-o săptămână dedicată în mare parte politicilor sale privind Orientul Mijlociu, administraţia Obama încearcă să înlăture suspiciunile arabe venite din îndelungatul sprijin american pentru regimurile autocrate din regiune.
Marţi preşedintele Obama s-a întâlnit la Casa Albă cu regele Abdullah al Iordaniei, joi va rosti un mult aşteptat discurs în legătură cu dezvoltările din Orientul Mijlociu, în legătură cu “primăvara arabă“.
În vreme ce procesul de pace arabo-israelian are în faţă noi obstacole din cauza reconcilierii Hamas-Fatah, liderul de la Casa Albă se va întâlni vineri cu primul ministru Benjamin Netanyahu care se va adresa şi Congresului american, o rară onoare acordată la Capitoliu.
Casa Albă readuce în centrul atenţiei procesul de pace arabo-israelian şi Orientul Mijlociu, ca întreg într-un moment în care mulţi ridică serioase semne de întrebare în legătură cu implicarea americană în regiune.
Emisarul special pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a demisionat brusc vinerea trecută în vreme ce continuarea construcţiilor evreieşti în Cisiordania şi avansarea palestinienilor către o declaraţie statală unilaterală au îndepărtat şi mai mult cele două părţi de când preşedintele Obama a venit la Casa Albă.
Negocierile arabo-israeliene pe baza soluţiei “echitabile şi juste“
Analiştii spun că lumea arabă are mari aşteptări ca preşedintele Obama să facă o declaraţie clară joi în legătură cu intenţiile sale în regiune.
După o întâlnire cu regele Abdullah al Iordaniei, preşedintele Obama a spus că este crucial ca israelienii şi palestinienii să reânceapă negocierile, pe baza soluţiei “echitabile şi juste“ a existenţei a două state.
“Amândoi împărtăşim ideea că în ciuda multelor schimbări sau datorită multelor schimbări care au loc în regiune, este mai vital ca niciodată ca atât israelienii cât şi palestinienii să găsească o cale pentru a reveni la masa discuţiilor, capabili de a negocia un proces prin care să poată crea două state care să existe unul lângă celălalt în pace şi securitate.
"Un Israel paşnic este evident o mare miză pentru Iordania, SUA au o mare miză. Vom continua să încurajăm o soluţie echitabilă şi dreaptă".
Sigur că nu este nimic nou, deocamdată, în aceste declaraţii publice ale liderului de la Casa Albă. Toată lumea speră, însă, că ceva cu adevărat nou şi dinamic are loc dincolo de scena publică.
Până joi, analiştii americani notează faptul că înaintea întîlnirii cu preşedintele Obama, primul ministru Netanyahu a expus principiile acceptării unui stat palestinian, arătând o mai mare flexibilitate.