Problemele romilor necesită "măsuri concrete"
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, anunţă o mai mare implicare a instituţiei pe care o reprezintă în rezolvarea problemei romilor.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 17 Septembrie 2010, 17:56
Discuţiile din această dimineaţă, de la Paris, dintre secretarul de stat Pierre Lellouche şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, au vizat iniţiativa acestuia din urmă de implicare a instituţiei pe care o reprezintă în rezolvarea problemei romilor.
Marele avantaj al Consiliul Europei, care regrupează 47 de ţări membre, este viziunea de ansamblu pe care o are asupra întregului continent, dar şi expertiza inclusiv în materie de drepturile omului.
Or, implicarea Consiliului Europei nu poate fi decât benefică, a punctat Pierre Lellouche.
"Este timpul să se treacă la construirea de şcoli, de locuinţe, de spitale pentru cele 11 milioane de romi de pe continentul european, din care 9 sunt cetăţeni ai Uniunii Europene", spune oficialul francez.
Thorbjorn Jagland a declarat că doreşte o colaborare strânsă între Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi statele membre.
"Uniunea Europeană are resursele financiare, noi avem expertiza. Putem, de exemplu, să contribuim la formarea de avocaţi care îi pot ajuta pe romi să-şi cunoască drepturile, putem pune în practică un fel de mediere care să-i ajute pe romi să aibă acces la învăţământ, la o locuinţă, la un loc de muncă", a declarat Thorbjorn Jagland.
"Putem, în fine, să punem în aplicare o formă de monitorizare, de control a tuturor statelor membre pentru a vedea dacă îşi respectă promisiunile în concordanţă cu obligaţiile pe care le au" a mai spus Thorbjorn Jagland.
Sunt aşteptate paşi concreţi privind integrarea romilor
Punctul de plecare al acestui proces de anvergură, care se va derula în timp, va fi convocarea unei reuniuni la nivel înalt, se speră în luna octombrie, la Strasbourg, la iniţiativa Consiliului Europei.
"Parisul doreşte, la rândul său, să organizeze o reuniune la nivel de miniştri însărcinaţi cu afaceri europene pentru că a venit vremea să se treacă de la faza discursurilor sterile la cea a acţiunilor concrete", spunea secretarul de stat Pierre Lellouche.
Aceleaşi acţiuni concrete sunt aşteptate, de Paris, şi din partea României.
"Guvernul, premierul, ne-au promis pentru finele lui septembrie, începutul lui octombrie un prim plan de urgenţă pentru integrarea romilor regiune cu regiune, pe care îl elaborează împreună cu prefecţii", a precizat Pierre Lellouche.
"Acest plan nu este, încă, gata. In perioada 2007-2013, România are alocate 20 de miliarde de euro, fonduri europene. Mulţi din aceşti bani nu sunt folosiţi. De aceea trebuie încetat cu discursurile şi demarate planuri concrete", a mai spus acesta.